Megosztás
2013.8.13.

A Fidesz Pestszentlőrincen is megmutatta szociális érzéketlenségét:  közel  40 százalékkal fölemelték az önkormányzati  lakásokban a lakbért – ennyit a bérlők egyre kevésbé képesek kifizetni. Országszerte is egyre kevesebben tudják fizetni a lakhatási költségeiket: csaknem 2,4 millió ember érintett közüzemi díjtartozásokban.

A Fidesz országos politikájával összhangban a fővárosi Pestszentlőrincen is hadjáratot folytatnak a szegények ellen. A kerület önkormányzata 2011-ben csaknem 40 százalékkal emelte föl a lakbéreket. Mára már egyértelműen látszódnak a radikális emelés káros, romboló hatásai: akik a korábbi feltételek szerint szerződtek, egyre reménytelenebb helyzetbe kerülnek, egyre nagyobb hátralékot halmoznak föl.

 

A fideszes önkormányzat emellett úgy változtatta az önkormányzati lakáshoz jutás lehetőségeit, hogy a fizetőképesség nagyobb súlyt kapott a rászorultsággal szemben. Így az új bérlők már képesek fizetni a megemelt díjat, ennek ára, hogy a legrászorultabbak kiszorulnak a rendszerből. A Fidesz a legnehezebb helyzetben lévőket hagyja magára.  A hajléktalanságot büntetik, a terjedését azonban elősegítik.

 

Magyarországon emberek milliói fenyegetettek azzal, hogy elveszíthetik a lakhatásukat. A KSH adatai szerint csaknem 760 ezer háztartásban volt valamilyen közműdíj-tartozás 2012-ben, a lakosság közel negyede érintett.  Minden ötödik deviza jelzáloghitelt képtelenek az adósok fizetni.

 

Az Együtt-PM szerint a lakhatási válságot nem mélyíteni, hanem megoldani kell, amelyre konkrét javaslataink vannak. A  devizahitelesek ingatlan-tulajdonrészét, a bankok követeléseit és az állam meglévő szociális bérlakás-szektorát „egy kalap alá” vennénk, annak érdekében, hogy kedvezményes áron, bérlőként, mindenkinek legyen fedél a feje felett.

Ez a bankoknak is érdekük, hiszen így tehervállalásuk is elvárható az alap létrehozásában, természetesen a pénzügyi szférával történt egyeztetések után.

Az alaptól megfelelően alacsony, a bérlők teherviselő képességéhez méretezett díjjal lenne lehetséges lakást bérelni. A fideszes büntető és pénzbehajtó politika helyett az embereket segítő lakáspolitika kell.

 

Budapest, 2013. augusztus 13.

 

Scheiring Gábor országgyűlési képviselő,

Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért szakpolitikusa

 

Petrovai László

a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője