Megosztás
2013.8.26.

Az országban sorra épülnek stadionok, pedig a meglévők is konganak az ürességtől; Orbán a saját falujába, Felcsútra is építtet egyet. Mindeközben az ország felsőoktatási intézményei a csőd szélére kerülnek, a jelentkezők egyre fogynak. Európa egyik legrégebbi agráregyeteme, a Georgikon is a Fidesz-stadionok áldozatává vált: a Pannon Egyetemtől 3,16 milliárdot vontak el, a 2008-as költségvetésének pedig idén 50,8%-át, vagyis alig több mint felét kapja meg.

A Fidesz-kormány végveszélybe sodorta azt a Georgikont is, amely a keszthelyiek büszkesége, és Európa legrégebbi, 1797 óta működő rendszeres gazdasági képzést nyújtó felsőoktatási intézménye. Ahogyan szerte az országban, úgy Keszthelyen sem volt még soha ilyen alacsony a jelentkezők száma. A megszorításokkal, a röghöz kötéssel, a jövő felélésével a kormány szabályosan elüldözi a fiatalokat az országból.

A jelentkezők alacsony számából adódóan az elmúlt évek átlagában tapasztalt 35%-ról 15%-ra csökkent a költségtérítéses hallgatók aránya Keszthelyen, de az így kieső bevételt az állam csak részben és csak késve pótolja, így az intézmény idén is súlyos finanszírozási problémáknak néz elébe. Az ország erőforrásait nem a tudásba, a jövőbe fekteti a kormány, hanem betonba önti, hogy stadion-emlékműveket állítson önmagának.

 

Scheiring Gábor országgyűlési képviselője,

az Együtt-PM szakpolitikusa

 

Keszthely, 2013. augusztus 26.

 

Molnár Tibor keszthelyi választókerületi elnök, Együtt 2014