Megosztás
2013.9.18.

Az Együtt-PM szövetség arra kéri a kormányt, hogy a ki nem adott szabadnapok megváltása helyett inkább emeljék fel a közalkalmazotti illetményalapot - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Tordai Bence, a párt politikusa.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő javaslatára reagált, amelyben Debrecen polgármestere a ki nem adott szabadnapok pénzbeli megváltását kezdeményezte, "csak egyszer és kivételesen". A parlamentnek múlt hétfőn benyújtott törvényjavaslat azért született, mert sem az új munka törvénykönyve, sem pedig az új közszolgálati törvény "egy árva szót sem szól" a korábbi években felhalmozott szabadságokról, csak a tárgyévi szabadságok kiadásának ügyét rendezi - közölte a múlt héten Kósa Lajos.

Tordai Bence azt mondta, hogy az egyeztetés nélkül, egyéni képviselői indítványként benyújtott javaslat egyetlen célt szolgál: "a kormány kapkodó, kártékony közigazgatási átszervezéseit próbálja meg valahogyan ellensúlyozni". Jelenleg a közigazgatást ugyanis az ellátatlan feladatok és a túlterhelt munkavállalók jellemzik - jelentette ki.

Az Együtt-PM szerint ha a köz érdekében dolgozókat szeretnék honorálni, akkor a közalkalmazotti illetményalapot kellene megemelni, mert az ebben az alkalmazotti körben dolgozók jelentős része folyamatos reálbércsökkenés kénytelen elszenvedni - folytatta.

A politikus azt mondta, ha elfogadják Kósa Lajos javaslatát, akkor azzal kárt szenved a szabadság intézménye. Hozzátette: a túlmunka és a szabadságok ki nem adása pedig egyenes arányban van a munkavállalók egészségügyi körülményeinek romlásával.


Forrás: MTI 

 

2013.09.18