Szabó_Tímea
Megosztás
2014.11.5. |

A Népszabadság tudósítása szerint tegnap Rogán Antal azt állította, hogy a Fidesz frakcióülésen többen felvetették, hogy a családi pótlékot munkához kössék, amit a “frakció meg is fog vizsgálni”. A frakcióvezető arról is beszámolt, hogy az elkövetkező négy év alatt kivezetik a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokat, és azt átirányítják a közmunkaprogramokhoz. Az Együtt-PM a felszólítja a kormánypárti Fideszt, hogy álljon el az ismét a legelesettebbeket sújtó diszkriminatív tervétől, megszorítás helyett növelje a hat éve befagyasztott családi pótlék és GYES összegét, a vízgereblyéző közmunka helyett pedig valódi munkahelyeket teremtsen.

 

A Fidesz-kormány intézkedései évek óta drasztikusan mélyítik a szegénységet Magyarországon. Nincs már olyan hazai vagy nemzetközi felmérés, rangsorolás, ami ne azt mutatná, hogy hazánk egyre súlyosabb válságban van, hogy rohamosan nő a nélkülöző családok száma. A kormányzó frakció legújabb szegényellenes “ötlete” nemcsak a gyereket bünteti a szüleik szomorú munkanélkülisége miatt, hanem a jelen családtámogatási rendszer keretei között alkotmányellenes is. 

 

Az Alkotmánybíróság 127/2009. (XII. 17.) határozatában kimondta, hogy a védelem és gondoskodás legalább azt kell jelentse, hogy a gyermek családjának és az államnak az Alkotmányból eredő kötelezettsége van arra, hogy a gyermek emberhez méltó létezése minimális feltételeihez szükséges javakat biztosítsák. A szüleik munkanélkülisége miatt a gyermekeknek járó egyetlen alanyi jogú támogatás teljes megvonása diszkriminatív módon különböztetné meg az Alaptörvény alapján állami gondoskodásra jogosult gyermekeket. 

 

Javasoljuk a Fidesz frakció tagjainak a luxusvillájukból előbújva állást keresni Borsod megyében, majd ezt követően ötletelni arról, hogy melyik gyerektől vonják meg a családi pótlékot.

 

Az Együtt-PM egyben felszólítja Rogán Antalt és frakcióját, hogy vizsgálat nélkül utasítsa el a legújabb megszorító javaslatát, és a családok kivéreztetése helyett emelje meg végre a hat éve befagyasztott családi pótlék és a GYES összegét, a hosszú távú elhelyezkedést nem biztosító közmunka helyett pedig valódi és biztos munkahelyeket teremtsen!

 

Budapest, 2014. november 5.

 

Szabó Tímea országgyűlési képviselő,

az Együtt-PM társelnöke