Megosztás
2013.7.11.

A kormányzat újból bebizonyította alkalmatlanságát: a tenderkiírástól, annak bebukásán keresztül az állami megvalósításig végigszerencsétlenkedte az elektronikus útdíj-rendszer bevezetését. A tesztelés nélkül bevezetett rendszer a bevételi kényszertől hajtva kompromittálja a környezeti szempontból elengedhetetlenül fontos használatarányos útdíjat, miközben komoly károkat okoz vállalkozásoknak. Az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség követeli, hogy függesszék fel a rendszer üzemeltetését, javítsák ki a hibákat, állapítsanak meg egy méltányos, valóban használatarányos, a környezeti szempontokat érvényesítő tarifarendszert.

Az e-útdíj rendszer botrányos körülmények között történt bevezetésével kormány újból példáját adta, hogy képes szinte bármit működésképtelené tenni, komoly károkat okozva vállalkozásoknak.

A mohóságtól hajtva tesztelés nélkül egyből élesben alkalmazták az utolsó pillanatban hevenyészett módon felállított rendszert, ami káoszt okozott. Túlszámlázásokkal, az informatikai rendszer összeomlásával, bonyolult, bürokratikus ügyintézéssel jellemezhető a leginkább az, amit a Fidesz e-útdíj címén összehozott. 

Az útdíj-rendszer valójában nem is teljesen használatarányos, nem ösztönöz takarékosságra, így a fő cél, a pozitív környezeti hatás megvalósulása is kérdéses.

Ezért az Együtt - PM Szövetség követeli, hogy az útdíj-rendszer használatát függesszék fel, a hibákat javítsák ki és a vállalkozások teherbírásához igazodó méltányos tarifarendszert állapítsanak meg.

 

Jávor Benedek országgyűlési képviselő,

az Együtt-PM társelnöke

 

Fotó: http://www.elelmiszer.hu