Megosztás
2013.8.13.

Jávor Benedek július 4-én elhangozott interpellációjában jelezte a Kormány felé, hogy Dunaújvárosban a Dunaferrnél dolgozók körében 30-40 százalékos leépítésről beszélnek, sok száz munkahely van veszélyben – hivatkozott a Szabó Zsoltnak, a Párbeszéd Magyarországért dunaújvárosi képviselőjének közleményére.

Figyelmeztetett arra is, hogy a kormányzatnak végre igénybe kellene vennie az erre a célra szolgáló európai globalizációs alap gyors és hathatós segítségét, amivel szinte azonnal komoly segítséget lehet nyújtani az elbocsátott dolgozóknak. Ezzel el lehetne kerülni a lassú és meglehetősen körülményes ESZA-támogatások igénybevételét – erre egyébként már Andor László EU-biztos is felhívta a kormányzat figyelmét.

A kormány nevében felszólaló Czomba Sándor államtitkár nem vette komolyan a figyelmeztetést, sőt, azt állította, hogy sikeres tárgyalásokat folytatott a Dunaferrel és megmarad a több ezer munkahely. Czomba szerint, ha néhány száz ember munkanélkülivé válik, a kormány feladata csupán az, hogy a munkaügyi szervezeten keresztül segítse azoknak a mielőbbi munkába állást.

Azóta újból bebizonyosodott, hogy a kormány nem ismeri a tényeket: a Dunaferr közleményben hozta nyilvánosságra, hogy a tulajdonosok költségoptimalizálási programja a munkavállalói létszám 1500 fős csökkenésével jár, ez magába foglalja a cégcsoport tagvállalatainak létszámcsökkentését és a kölcsönzött munkaerő számának optimalizálását is, és a vezetés 2013. augusztus 15-ig elindítja ennek érdekében a szükséges hivatalos eljárást.

Sajnálatos, hogy bár az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért Szövetség a problémára és a lehetséges megoldásokra már egy hónapja felhívta a kormány figyelmét, ám az azonnali és hathatós segítségére hiába számítanak.

 

Budapest, 2013. augusztus 13.

 

Jávor Benedek országgyűlési képviselő,

az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért társelnöke

 

Szabó Zsolt

a Párbeszéd Magyarországért Dunaújvárosi önkormányzati képviselője