Megosztás
2013.8.17.

 Az Orbán-Simicska rezsim magára hagyta a fiatalokat és szüleiket is. A szeptemberi iskolakezdés komoly terheket ró a családokra, részben a tankönyvellátás államosításának köszönhetően. Békés-megyében különösen válságos a helyzet, itt az iskolában tanuló gyermekek több mint fele hátrányos helyzetű, a fiataloknak pedig a munkanélküliség rémképével kell szembenézniük. Ez ellen küzd az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért és helyi közös jelöltje, Szuchánszki Márta:  igazságos adórendszerrel, méltányos közoktatással, az álláskeresési járadék megháromszorozásával, és ifjúsági garanciaprogrammal fogja javítani a fiatalok helyzetét a kormányváltás után.


A békés megyei családok közben egyre szegényebbek, az átlagkereset bruttó 168.000 Ft szemben az országos 214.700 Ft-al. Ilyen fizetés mellett egy többgyermekes szülő nem lesz képes igénybe venni a családi adókedvezményt, mert az csak 230.000 forint felett érvényesíthető teljes egészében. A gyermeknevelés így nagy terhet ró a családokra és a háztartásokra, nem meglepő, hogy a fiatalok közel negyede a szegénységi küszöb alatt él. A KSH adatai szerint a 15-24 éveseknél a munkanélküliségi ráta 27 százalék volt a Dél-Alföldön, ami jóval magasabb az országos átlagnál. A gazdaság leépülőben van, a munkahelyek száma egyre kevesebb, a munkanélküliség pedig országosan az egyik legmagasabb ebben a megyében.

 

A gyerekeknek tanévkezdésre a könyveken felül új ruhák is kellenének. Ez az itteni lakosság számára nagyon nagy terhet ró. Minimálbérből, közmunkapénzből, aktív korúak támogatásából, rokkantnyugdíjból nem telik mindenre. A közelgő szeptemberi iskolakezdés ezért nagyon megterhelő a békési családok számára. A tankönyvek ára akár a 30.000 Ft-ot is elérheti, a tanszervásárlást pedig 15.000 Ft. alatt nem lehet megúszni. Ezek magasabb árak a korábbi éveknél, ami a tankönyvellátás államosításának köszönhető.

 

Mindeközben Orosházán többmilliós prémiumokat osztogat a kormánypárt a helyi haveroknak. Vajon mire járhat a nyolcmilliós alapfizetés az orosházi Városüzemeltetési Kft. vezetőinek, ha fizetésük mellé szintén nyolcmilliós prémiumokat kaptak, az indoklás szerint, mert sikerült nekik „START munkaprogramokat a pályázatban foglaltak szerinti végrehajtani”. Még tankönyvek árát behajtó Könyvtárellátó Nonprofit Kft.(KELLO) menedzsmentjében is bukott fideszeseket találunk.

 

Gyökeres politikai fordulatra van szükség. Orosházán az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért közös jelöltje, Szuchánszki Márta képviseli a korszakváltást. Az Együtt 2014-PM méltányos és minőségi közoktatási rendszert fog kialakítani, igazságosabbá tesszük a családi adókedvezményt és többkulcsos adórendszert fogunk bevezetni. Pályakezdési garanciát adunk a fiataloknak és megháromszorozzuk az álláskeresési járadék folyósítási idejét. Senkit sem hagyunk az út szélén.

 

Orosháza,

2013. augusztus 17.

 

Scheiring Gábor országgyűlési képviselő,

a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért szakpolitikusa

 

Szuchánszki Márta

az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért orosházi jelöltje