Megosztás
2013.7.5.


Az Együtt-PM kiábrándítónak tartja, hogy a köztársasági elnök csak egy technikai kifogást emelt az egyházi jogi személyek nyilvántartásba vételével kapcsolatban. Minden olyan elfogadhatatlan passzust, amelyet eddig a kisegyházak, a szakma képviselői, az ombudsman és a Velencei Bizottság is kifogásolt, érintetlenül hagyott.

A sokadszorra módosított és ma elfogadott jogszabály továbbra is kirekeszti kisegyházakat. A köztársasági elnök az általa visszaküldött törvénnyel a trafikmutyi és a földtörvény áldozatai után, azokat a vallási közösségeket is cserben hagyja, amelyeket az utóbbi két évben példátlan módon alázott meg és lehetetlenített el a fideszes kormánytöbbség.

Parasztvakítás, hogy az államilag el nem fogadott vallási közösségek egyháznak hívhatják magukat. Ezentúl is a politika dönt az állami elismerésről és gumi szabályoknak kell megfelelni az elismeréshez, azaz a jövőben is csak kormánypárti politikusoknak tetsző egyházak kaphatnak állami elismerést. A kisegyházakat továbbra sem kárpótolják az AB döntésének megfelelően, az intézményfinanszírozási szerződések megkötése is önkényes lesz.

Az Együtt-PM szerint garantálni kell az egyház és az állam szétválasztása elvének érvényesülését, a tisztességes és kiszámítható eljárást, és az AB döntés értelmében kárpótolni kell a vallási közösségeket az őket ért veszteségekért. 

Budapest, 2013, július 5.

Szabó Tímea országgyűlései képviselő,

a PM társelnöke