Megosztás
2013.10.2.

Az Együtt PM az ügyészséghez fordul, mert a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság tegnap megszüntette - többek között az általam tett feljelentés alapján – indított nyomozást. Ebben azt vizsgálták, hogy a tavaly nyáron Devecseren elhangzott szélsőséges mondatok tekinthetők-e nagy nyilvánosság előtti gyűlöletre uszításnak, amely három évi börtönnel büntethető.

2012 nyarán a Jobbik demonstrációt tartott Devecseren, amelyen több szélsőséges szervezet részt vett. Az eseményen többek között László Attila, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület elnöke azt mondta: ki kell söpörni az összes szemetet az országból, lázadni kell azok ellen, akik élősködnek, szerveződni kell minden településen. Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője faji háborúról beszélt, mondván: a genetikailag kódolt hulladékokat ki kell irtani a közéletből, és „eltapossuk azt a jelenséget, amit ki kell irtani az életterünkből”.

A beszédek után a demonstrálók betondarabokkal, dobálták a romák házait. Az egyik ház udvarán a PM egyik aktivistája is megsérült.

Az Együtt-PM a rendőrség döntését elfogadhatatlannak, cinikusnak és veszélyesnek tartja. A szólásszabadság sem a magyar jog, sem a normális emberi értékek szerint nem terjed ki egy népcsoport kiirtására való nyilvános felhívásra. Elképesztő, hogy az erőszak kiváltásának közvetlen veszélye nem állt fenn a rendőrség szerint akkor, amikor a beszédek elhangzása után téglával dobálták a helyi lakosok házait a "tüntetők".  Az ilyen beszédért Európa országaiban börtön jár.

Az Együtt-PM kéri a Legfőbb Ügyészt, hogy vizsgálja felül a rendőrség döntését, és utasítsa a nyomozás folytatására.

 

Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke

 

2013.10.02