Megosztás
2013.8.5.

Az Orbán-kormány cserbenhagyta Kelet-Magyarországot, ahol drámaian nő a szegénység. Vannak azonban pozitív példák: a közösségi szolidaritás életben tarthat településeket.


 

Orbán Viktor kormányát hidegen hagyja Magyarország lemaradó régióinak gondja, ezt tapasztalták a PM politikusai a Tiszaújvárost, Nyíregyházát, Nyírturát, Szamossályit és Uszkát érintő körútjukon. Ez megjelenik az ott élők jövedelmi adataiban is: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 4,5 százalékkal csökkentek a nettó keresetek tavaly a KSH adatai szerint. Nemcsak az egyének, a régiók szintjén is hat a kormányzati filozófia, hogy akinek sok van, azt támogatjuk, akinek kevés van, attól azt a keveset is elvesszük.

 

Szerencsére akadnak olyan helyi kezdeményezések, amelyek enyhítik a rossz kormányzás káros következményeit. A szabolcsi Uszkában például 1994 óta a polgármester és a helyi közösség együttműködve hajtja végre a fejlesztéseket. Önkormányzati földeken termelik az élelmiszert a helyi közétkeztetés számára, és sokan a saját kertjükben is zöldségtermesztésbe fogtak.

 

A falu roma és nem roma lakosságának jó viszonyához a minden rászorulót segítő, esélyteremtő programok is hozzájárultak. Az ukrajnai Tiszapéterfalvával megkötött határon átnyúló árvízvédelmi együttműködés pedig a Fidesz megosztó politikájával ellentétben a nemzeti összetartozás igazi megvalósulása.

 

Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért az Orbán-kormányt leváltva kiemelt figyelmet fordít a leszakadó térségek felzárkóztatására, a közösségi gazdaság támogatására, és segíteni fogja az uszkaihoz hasonló pozitív példák elterjedését.

 

 

Budapest, 2013. augusztus 5.

 

Scheiring Gábor országgyűlési képviselő,

az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért szakpolitikusa

 

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő,

az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért szakpolitikusa