Megosztás
2013.10.24.

Módosító javaslatot nyújt be csütörtökön a büntető törvénykönyvhöz (Btk.) a független Szabó Rebeka. Ez többek között azt célozza, hogy a jövőben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnöke és a szervezet munkatársai számítsanak hivatalos személynek - jelentette be az Együtt-PM színeiben politizáló független országgyűlési képviselő budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Szabó Rebeka visszautalt arra, hogy korábban több feljelentést is tett állami földpályázatok ügyeiben. Felhívta a figyelmet, hogy két olyan ügyben, amikor véleménye szerint felmerült a hivatali visszaélés gyanúja, a hatóságok nem folytatták le a nyomozást. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis a Bükki Nemzeti Park igazgatója, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke vagy az NFA munkatársai nem számítanak hivatalos személynek - közölte.

A képviselő abszurdnak nevezte, hogy egy joghézag miatt nem lehet nyomozni ezekben az esetekben.

Szabó Rebeka emiatt még csütörtökön benyújt egy módosító javaslatot a Btk.-hoz, amelyben többek között azt javasolja, hogy az NFA elnöke és a szervezet munkatársai minősüljenek hivatalos személynek. Egyúttal nyílt levélben Polt Péter legfőbb ügyésztől azt kéri, tekintse át a szabályozást és gondoskodjon arról, hogy formai problémák és értelmezési hibák miatt ne lehessen elutasítani a nyomozást olyan esetekben, amikor felmerülhet a hivatali visszaélés és a korrupció gyanúja.

 

Forrás: MTI