Megosztás
2013.6.12.

Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért megdöbbenve tapasztalta, hogy a 2012-ben késve kiírt TÁMOP-3.3.9. pályázat eredményei értelmében a régóta eredményesen működő, roma integrációt segítő tanodákat be kell zárni. Már 2011-ben is közel 40 tanodának kellett felhagyni működésével, a pályázatok kiírása ugyanis majdnem egy évet késett. Az Együtt 2014 – PM szerint a kormány ismét hátat fordított a roma integrációnak. A szövetség írásban vár választ Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől.

A tanoda programok jelentősen növelik a roma gyerekek iskolába járási hajlandóságát, teljesítményét, és kimutathatóan hozzájárulnak a sikeres továbbtanulásukhoz. A kormány mostani lépése viszont két komoly problémát jelent. Egyrészt a tanodákba járó gyermekek iskolán kívüli oktatását nem lesz, aki ellássa, így megnő a veszélye annak, hogy az oktatási rendszerből kiesnek a teljes kilátástalanságba. Másrészt az uniós projektek esetében vállalni kell, hogy azt legalább öt évig fenntartják. Ellenkező esetben a fenntartót kötelezhetik a pályázaton elnyert támogatás visszafizetésére.

Veszélybe került a fennmaradása így az egyik legismertebb és legelismertebb Bátonyterenyei tanodának is, melynek tevékenysége mára modellprogrammá nőtte ki magát. Az intézménybe járó 203 gyermek iskolai eredményei folyamatosan javulnak, a munkatársak ráadásul a szülőket is bevonják a munkába. A tanoda sikerét bizonyítja az is, hogy 2012-ben a program, illetve a program vezetője, Berki Judit elnyerte az ombudsmanok által 2007-ben alapított Justicia Regnorum Fundamentum emberi jogi díjat.

A helyzet tisztázása érdekében a PM ma írásbeli kérdést nyújtott be Balog Zoltán miniszterhez.

Egy sikeres társadalom nem hagyhatja magára a szegény gyermekeket! Mindannyiunk érdeke, hogy származástól és születései helytől függetlenül mindenki hasznos tagja lehessen a magyar társadalomnak.

 



2013. június 12.

Szabó Tímea
országgyűlési képviselő
A PM társelnöke