Megosztás
2014.3.10.

 

A fideszes kormánytöbbség – Gulyás Gergely kivételével – tegnap leszavazta azt a kampánypénzek átlátható elszámolása érdekében benyújtott módosító indítványt. Megszavazták viszont a sajátjukat, amely nem szigorította, hanem éppen ellenkezőleg, gyakorlatilag felszámolta a pártok állami kampánytámogatásával kapcsolatos elszámolási szabályokat.

 

A leszavazott módosító indítványt, melyet a Political Capital Institute és a Transparency International Magyarország javaslatai alapján az Együtt-PM szövetség képviselői nyújtották be a parlamentnek.

A Fidesz saját módosító javaslatával két célt akar elérni: egyrészt a korábbi választásokhoz hasonlóan jövőre is fekete pénzekkel finanszírozhatja a kampányát, másrészt lehetővé teszi, hogy a következő választáson az állami támogatásra rárepülő kamupártok oszthatják meg az ellenzéki szavazatokat.

Az Együtt-PM szövetség továbbra is küzdeni fog a kampányfinanszírozás átláthatóságáért, hiszen a választópolgárok joggal követelhetik, hogy a pártok minden adófizetői forinttal tételesen elszámoljanak.  A törvényi szabályozástól függetlenül az Együtt-PM szövetség vállalja, hogy nyílt kampányszámlával kampányol és elszámol minden forintról, amit a kampányban felhasznál. Csak így lehet visszaszerezni az állampolgárok bizalmát a politika iránt.

 

Budapest, 2013. november 19. 

 

Karácsony Gergely országgyűlési képviselő,

 

Együtt2014-PM választási szövetség szakpolitikusa