Megosztás
2013.7.15.

Aláírták a háromoldalú bérajánlást, amiben csupán a nettó keresetek reálértékének megőrzésének célja szerepel. A kormány miatt nehéz lesz teljesíteni a célt, pedig lehetőség lett volna reálbérnövelésre is. 

A nemzetgazdasági miniszter a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel ma írta alá a 2013. évi bérajánlásról szóló megállapodást,melyben nem szerepel konkrét szám az emelés mértékére vonatkozóan, csak annyi, hogy az ágazati és helyi bértárgyalásokon arra kell törekedni, minden kereseti kategóriában biztosítsák a nettó keresetek reálértékének megőrzését. 

A nettó reálérték megőrzése „mozgó célpontnak” bizonyulhat a munkáltatók részére, hiszen a kormány kiszámíthatatlan adóemelései növelik a megélhetési költségeket. Másrészt a kormány nem kompenzálja az átlagbér alatt keresőket az egykulcsos adó miatt. Egy többkulcsos, progresszív személyi jövedelemadó rendszer bevezetésével akár havi 8-10ezer forint nettó keresetemelést lehetne elérni. 

Az Együtt2014-PM szerint a kormány az elhibázott gazdaságpolitikájával tovább súlyosbította a válságot Magyarországon. Kiszámítható gazdaságpolitikával, progresszív személyi jövedelem-adórendszer bevezetésével reális lehetőség lett volna konkrét reálbérnövelésben megállapodni. Ennek elmaradása a kormány számlájára írható, ahogy a kiszámíthatatlanság miatt kétséges a reálbér megőrzése is. 

 

Budapest, 2013. július 15.

 

Scheiring Gábor országgyűlési képviselő,

az Együtt 2014-PM szakpolitikusa