Megosztás
2017.2.8. |

Az olimpia és a paksi bővítés párhuzamosan nem finanszírozható, a két projekt együttes megvalósítása minden bizonnyal az adósságspirál újbóli beindulásával járna. A paksi bővítés finanszírozási igénye éppen 2021-től kezdődően lenne a legmagasabb, évente akár 800 milliárd forinttal, amihez hozzáadódna a célegyenesbe forduló olimpiai beruházások közel 1000 milliárdos költsége.

Mindez csak hitelből oldható meg, és még így is nagy az esély rá, hogy egyéb szükséges fejlesztések elmaradását, kiadások leépítését fogja jelenteni. Vagyis a két beruházás nyomán pontosan oda jutna az ország, ahol a 2008-as hitelválság idején jártunk.

Az eddigi olimpiák tapasztalatai alapján a határidő közeledtével a költségek meredeken emelkednek, és legalább a tervezett kétszeresébe kerül a rendezés. Mivel a vizes vb. rendezése már most az eredeti költségek négyszeresénél jár, ezért nincs okunk feltételezni, hogy az olimpiai kiadások 6000 milliárd forint alatt megállnak. És mivel még maga a pályázati dokumentáció sem számol érdemi vállalkozói finanszírozási szándékkal, nyilvánvaló, hogy ezt az adófizetőknek kell állniuk. A Budapest 2024 dokumentum előirányzatai szerint is legalább 1500 milliárd forint az az összeg, ami olyan kiadásokra kell, amelyek egyébként nem lennének szükségesek és amelyek soha nem fognak megtérülni.
A Párbeszéd azért is támogatja a NOlimpia népszavazási aláírásgyűjtést, mert az állampolgároknak kell eldönteni hogy akarnak-e fejenként több mint egymillió forintot költeni Paks2-re és az olimpiarendezésre, és az ország teljes eladósítását szeretné-e.

V. Naszályi Márta
a Párbeszéd elnökségi tagja, szakszóvivő

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!