Megosztás
2016.5.23. |

A Párbeszéd Magyarországért egyértelmű és méltányos szabályozást vár el a várandós anyák felmondási védelmével kapcsolatban. A munkatörvény könyve szerint ki lehet rúgni a babát váró munkavállalót, ha a felmondás előtt nem közölte, hogy gyermeket vár. A PM felháborítónak tartja, hogy egy korábban alkotmányellenesnek ítélt rendeletet nem igyekszik a Fidesz mihamarabb rendezni.

 

Nem járna egyértelmű felmondási védelem a várandós nőknek, ha a kormány elfogadja a 2017. évi költségvetést megalapozó salátatörvényt. Ebben ugyanis egy módosító szerint úgy tűnik, hogy a kismamák csak akkor kapnak biztos védelmet egy leépítéskor, ha a felmondás előtt közölték, hogy gyermeket várnak. 

A Párbeszéd Magyarországért felszólítja a kormányt, hogy tisztázza a helyzetet, ne tartsa bizonytalanságban a gyermeket vállaló, dolgozó nőket. Járjon el az Alkotmánybíróság egy korábbi döntésének megfelelően, amely szerint alkotmányellenes úgy kirúgni valakit, hogy nincs lehetősége közölni: gyermeket vár. A bírósági gyakorlat általában kötelezi az így eljáró munkáltatót, hogy vonja vissza a felmondást és fizesse ki a kiesett járandóságokat.

Az utólagos közlésre ésszerű határidőt kell meghatározni. Ez így méltányos a munkaadóval és a munkavállalóval szemben is, és megelőzhet számos munkaügyi pert.

 

Budapest, 2016. május 23.

V. Naszályi Márta

I. kerületi képviselő, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja

 

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!