Megosztás
2016.12.3. |

Ma van a fogyatékossággal élő emberek világnapja. A Párbeszéd egyenlő jogokat, megbecsülést és emberhez méltó életet követel mindenki számára! Éppen ezért Mindenki számít! című programja nem hagyja figyelmen kívül a társadalmilag sérülékeny csoportokat sem.

A Párbeszéd szerint az elmúlt 5-10 évben csak nagyon csekély mértékben történt előrelépés a fogyatékossággal élő személyek ügyében. A rokkantsági felülvizsgálatok, a nagy létszámú intézmények, a szegregáció és a diszkrimináció, valamint a a válság kitörése óta alig emelt támogatások miatt még mindig nagyon megalázó helyzetben vannak ezek az emberek.

A Párbeszéd leszámolna azzal a politikával, amely másodrangú állampolgárnak tekinti őket, ezért ki kell alakítani egy megfelelő  fogyatékossági ellátást: javítani kell az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, a 24 órás otthoni ápolást a megalázó ápolási díj helyett munkaviszonyként kell elismerni, továbbá  a hazai vállalatokat ösztönözni kell a fogyatékossággal élő munkavállalók alkalmazására. A kitagolás ne csak államtitkári üres lózung legyen, hanem valóban be kell zárni a nagy létszámú intézményeket, meg kell valósítani az inkluzív nevelést az iskolákban. A Párbeszéd továbbá minden állami és önkormányzati intézményt akadálymentesítene. A párt elkötelezetten kiáll az alapjövedelem bevezetése mellett, amely a fogyatékossággal élő emberek nehézségeire is megoldást nyújthat. 


Budapest, 2016. december 3.
Párbeszéd Sajtó

Nekünk mindenki számít!

Csatlakozz!