Tordai Bence
Megosztás
2017.3.16. |

A kormány 3 napja késik a családtámogatási törvények módosítására tett javaslatával. A Párbeszéd szerint egyszerű a megoldás: a 9 éve befagyasztott családi pótlékot kell duplájára emelni, követve a lengyel mintát, és megvalósítva az Alapjövedelem-programunk gyerekekre vonatkozó részét.

 

Minden harmadik magyar gyerek súlyos nélkülözésben él, a 7 éven aluliaknál ötből ketten szegények. 620 ezren egészségtelen lakásban laknak, 200 ezren villany, 150 ezren vécé nélkül élnek; 130 ezren alkalmanként, 50 ezren rendszeresen éheznek. A családi pótlék 2008 óta az értékének negyedét elvesztette. Az unióban csak a balkáni országokban rosszabb a helyzet, a visegrádi országok e téren is elhúztak mellettünk.

 

A kormány március 13-ra tervezte benyújtani a családtámogatási törvények átalakítását; van rá remény, hogy a lengyel „500 plus” programot vegyék át. Az ottani jobboldali kormányzat már felismerte: a gyermekvállalás ösztönzése azzal kezdődik, hogy a megszületett gyerekek ne szegénységben nőjenek fel.

 

A Párbeszéd tudja: csak akkor indulhat eséllyel egy gyermek az életben, ha kiskorában nem kell nélkülöznie az alapvető javakat – és hozzáfér a minőségi oktatáshoz, fejlesztéshez, egészségügyi és szociális ellátáshoz. Ezért kell Alapjövedelem, ami a gyerekeknél nagyjából a családi pótlék megduplázását jelenti.

 

Forintra váltva 24-34 ezret jelentene a duplázás, a súlyosan sérült gyermekek gondozását pedig legalább a minimálbérrel kellene elismerni.

 

Hogy miből? A Puskás stadionra 300 milliárdot költünk – annyiból ez is kijönne.

 

Budapest, 2017. március 16.

Tordai Bence
a Párbeszéd szóvivője

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!