Karácsony Gergely
Megosztás
2017.8.8. |
 
Orbánék augusztusi dupla családi pótléka egy ócska kommunikációs trükk. A Párbeszéd Mindenki számít! programja az Alapjövedelem bevezetésével viszont valóban több mint duplájára emelné a családi pótlékot – minden hónapban 30 ezer forint járna minden egyes gyerek után.
 
Orbán kormánya elvesz és nem ad: szeptemberben egy fillér családi pótlékot sem. Magyarországon a gyerekvállalás sokak számára a szegénység vállalását is jelenti: a gyermekes családok között a legnagyobb a szegények aránya; ötből két gyermek szegénységben nő fel, és ez a helyzet sokat romlott az elmúlt hét évben, az Orbán- kormány alatt, ugyanis 2010 óta nem emelték az egyetlen feltétel nélküli járandóságot, a családi pótlékot, ami így értékének közel harmadát elvesztette. Ehelyett a gyerekek támogatását a szüleik fizetéséhez kötik.
 
A gyerekek utáni adókedvezmény azt jelenti, hogy azok a családok, akiknek egyébként is alacsony a jövedelmük, elesnek a gyerekek után járó támogatásoktól, míg a jól keresők az utolsó fillérig kihasználják a kedvezményt. Ezért is terjed a szegénység a munkahiányos kistelepüléseken, az alacsony végzettségűek között, vagy az egyszülős családok körében.
 
A családtámogatásokat a fizetésekhez kötni több mint hiba: bűn! A családi adókedvezmény része Orbánék bűnös politikájának, a perverz újraelosztás rendszerének, amely elvesz a szegénytől, hogy többet adhasson a gazdagnak.
 
A Párbeszéd Mindenki számít! programjában átalakítja a mai embertelen családtámogatási rendszert: a gyerekek után járó támogatást nem igazságtalan módon a fizetéseken keresztül, hanem közvetlenül és egyenlő mértékben kell eljuttatni a magyar családokhoz. A feltétel nélkül járó családi pótlék mintájára be kell vezetni a feltétel nélküli Alapjövedelmet, ami minden gyerek után 30 ezer forintot jelent havonta. Ez nagyjából a családi pótlék megduplázását jelenti.
 
Egy tipikus, egy gyermeket nevelő családnál a 30 ezres gyerek-Alapjövedelem 146%-os emelést jelent a mai családi pótlékhoz képest! Az adókedvezményt beleszámítva is 35%-kal nő a családtámogatás összege. Egy kétgyerekes családnál évi 100 ezer és 400 ezer forint közötti összeggel több pénzt jelent a gyerekek után járó Alapjövedelem, mint a mai ellátás. A nagycsaládosok többsége is jól jár majd a magyarok 76%-a által támogatott Alapjövedelem rendszerével – egyedül az orbáni gazdag családok esetében korrigáljuk lefelé a mai, igazságtalan rendszert.
 
A Párbeszéd kiszámolta, megvalósíthatónak tartja és a Mindenki számít! programban rögzítette, hogy 2019-re nézve be lehet vezetni a gyerekek 30 ezres, a felnőttek 60 ezres Alapjövedelmét, a 90 ezres Alapnyugdíjat és a nettó 150 ezres minimálbért. A kormányváltás után duplájára kell emelnünk a családi pótlékot, az évi rendes emelés mértékét az áremelkedés üteméhez kell kötnünk, és meg kell szüntetnünk az orbáni családtámogatási rendszer felháborító igazságtalanságait.
 
Budapest, 2017. augusztus 8.
a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje
 
 
Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!