Megosztás
2020.12.12. |
 
Váratlanul kirúgták a Dunaferr szakszervezeti vezetőit – a Párbeszéd szerint ezzel tovább folytatódik a munkavállalók jogainak, érdekeinek megsértése, valamint az egyébként is legyengített Munka törvénykönyvének figyelmen kívül hagyása.

A Dunaferr dolgozói az elmúlt tíz évben a munkahelyük megtartása érdekében folyamatosan mondanak le egyes juttatásaikról, azzal a feltétellel, hogy azokat később megkapják. A dolgukat nehezíti, hogy a cég augusztus közepén felmondta a kollektív szerződést, amely többletjuttatásokat tartalmazott a dolgozók számára, október óta pedig a fizetésüket, illetve a béren kívüli juttatásaikat sem időben kapják meg.

Hosszabb ideje kérdéses a Dunaferr jövőbeni sorsa, ezáltal Dunaújváros és térségének sorsa is, hiszen a vállalat a térség meghatározó foglalkoztatója, közvetlenül 4500, közvetve pedig több mint 10 ezer ember és család sorsa múlik a Dunaferr jövőjén. Ez nem helyi, hanem nemzetgazdasági kérdés.

Éppen ezért Dunaújváros önkormányzata felterjesztéssel élt a magyar kormány felé, hogy az önkormányzat bevonása révén a helyben lakók bevonásával keressenek megoldást. Így a városi közgyűlés – a társaság nehéz pénzügyi helyzete miatt – felkérte a kormányt: biztosítsa a társaság munkavállalóinak teljes munkabérét 2020. december 31-ig, valamint nemzetközi kapcsolataikat felhasználva vegyék fel a kapcsolatot az orosz tulajdonossal a helyzet rendezése érdekében. A kormányzat ettől elzárkózott, magára hagyta a térséget, magára hagyta a dolgozókat.

A Párbeszéd írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz a Dunaújváros felterjesztésében szereplő pontokkal kapcsolatban. Elvárjuk, hogy a kormányzat végre szólaljon meg az ügyben, mert elfogadhatatlan, hogy több ezer család karácsonya bizonytalanságban és aggódással teljen ebben az egyébként is nehéz időszakban.
 

Dunaújváros, 2020. december 12.

Szabó Zsolt
a Párbeszéd elnökségi tagja, Dunaújváros alpolgármestere
 
 
(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)