Megosztás
2021.5.19. |

 

Tősgyökeres debreceni polgár száll harcba a hatalom emberével a hajdú-bihari 1-es számú választókerületben: dr. Fábián István a városban született és végezte iskoláit, 2010 és 2013 között pedig a Debreceni Egyetem rektoraként dolgozott. Minden területen rendrakásra van szükség – vallja, ezért csatlakozott a Párbeszéd és az MSZP szövetségéhez.

 

A jelenleg egyetemi tanárként dolgozó, korábban két cikluson át (2013–2019) a Magyar Tudományos Akadémia elnökségi tagjaként is tevékenykedő Fábián a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett vegyész diplomát, 2002-ben pedig az MTA doktora lett. Külföldi tanulmányutak tapasztalatait is felhasználva új kutatási irányokat honosított meg a Debreceni Egyetemen, tudományos eredményeiket nemzetközi szinten is ismerik és elismerik.

Dr. Fábián István az értékalapú, európai felsőoktatási rendszer és tudományosság elkötelezett híve: ezt képviselte rektorként, és képviseli azóta is. Mindig is foglalkoztatták a közéleti folyamatok, a jelenlegi kormány oktatás- és tudománypolitikájának erős kritikusa. Megszüntetné az egyetemek ideológiai, politikai megszállását, felszámolná a kuratóriumok teljhatalmát, helyreállítaná az egyetemi autonómiát. A Fudan Egyetem megvalósítását értelmetlennek tartja: sokba kerül, a tandíj megfizethetetlen, elszipkázza a jól fizető külföldi hallgatókat – nem kínai, hanem a magyar egyetemeket kell támogatni!

Vallja, Debrecenben is változásra van szükség, hogy az emberek hatalmáról szóljon a politika. Újra kell indítani a panelprogramot, érdemi lakásfelújítási támogatásokra van szükség, az utak állapotát javítani, a zöldterületeket védeni kell. A hatalmon lévők érdekeit szolgáló látványberuházások helyett az ország fejlődését, érdekét szolgáló fejlesztésekre van szükség.

– Tisztességes, érték- és munkaalapú társadalomban szeretnék élni, ahol a polgárok boldogulását és gyarapodását valós teljesítmények alapozzák meg. Ehhez a munkához hiteles képviselők kellenek, akik világos értékrend mentén elkötelezettek Magyarország megújulása mellett. A kiváltságos kevesek helyett az ország többségének az érdekeit kell képviselni – mondta a Párbeszéd és az MSZP jelöltje.

– Egykori debreceni gimnazistaként különösen örülök, hogy vállalta a jelöltséget Fábián István, aki oktatási vezetőként, rektorként, valamint a tudományos pályán is bizonyított. Amíg a Fidesz elveszi az egyetemek függetlenségét, mi egy független és hiteles szaktekintéllyel garantáljuk, hogy az oktatásban, a kutatásban és az innovációban mindenki a politikától függetlenül dolgozhasson, csak a szakmai szempontok számítsanak – említette Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, miniszterelnök-jelöltje, Budapest főpolgármestere.

– Debrecen többet érdemel, mint a „csengeri örökösnővel” szerződő Kósa Lajos. Debrecen komoly vezetőt és szaktekintélyt érdemel képviselőként, éppen olyat, amilyen Fábián István – tette hozzá Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.

 

Még több információ, támogatás és csatlakozás itt: www.parbeszed.hu/fabianistvan