DK_Debreczeni
Megosztás
2015.2.1. |

„Rosszul döntöttem. Nem lehet antirasszistának lenni, annak is kell látszani” - fogalmazott évértékelőjében Gyurcsány Ferenc annak kapcsán, hogy pártja is Pásztor Albertet támogatta Miskolc polgármesterének. 

 

Az őszinteségi rohamot és a DK álláspontját nem csak gyengíti, hanem súlyosan megkérdőjelezi, hogy Debreczeni József, a DK alelnöke legutóbbi, romákkal foglalkozó politikai vitairatában többek között megdicséri a Jobbikot, mondván hogy annak programja „nem a cigányok kirekesztését, hanem az integrálását tűzi ki célul”. A DK alelnöke szerint a „liberális véleményterror” miatt nem lehetett őszintén beszélni a romakérdésről, és egyetértőleg 15 oldalt idéz Bencsik Gábortól, a Magyar Krónika főszerkesztőjétől. Debreczeni–Bencsik szerint például a romagyilkosságokat elkövető „terroristák” többek között a „tehetetlen dühöt” érző milliók frusztrációját fejezték ki, azt a frusztrációt, hogy „hazugságra kötelezik őket”, „nem mondhatják ki őszinte véleményüket a cigányokról”. A DK alelnöke szerint ma a „cigánykérdés tabusítása” van érvényben, és a romakérdés „a demokrácia kérdésénél súlyosabb. Az orbáni autokrácia ehhez képest bagatell ügy.” 

 

Gyurcsány Ferenc önkritikája és pártja egyik vezető politikusának, így a DK politikai közösségének egy részének véleménye nem csak hogy nincsenek összhangban, hanem a DK alelnöke olyan politikai beszédmóddal él a romatársadalom kapcsán, mely nyelvet és politikai álláspontot talán még a Jobbik is kikérné magának. A roma társadalom problémáit csak mélyíti az, aki a szolidáris és megalapozott tényeken alapuló stratégia helyett politikai köpönyegforgató módjára jár el. Ugyanilyen kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc végül mit is képvisel a családi pótlék ügyében, el akarja venni a szegény, roma nagycsaládosoktól, vagy sem. Joggal kérdezheti magától bármely antirasszista állampolgár: mi most a DK álláspontja romakérdésben? Ugyanis tényleg nem elég "nem lehet antirasszistának lenni, annak is kell látszani” - ez ma a DK és alelnöke esetében nem teljesül.   

 

Budapest, 2015. február 1.

 

Szabó Tímea, országgyűlési képviselő,

a PM társelnöke

 

Dr. Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja,

önkormányzati képviselő