Megosztás
2017.1.6. |

Egy anonim internetes előválasztást lehetővé tevő elektronikus platformot mutatott be pénteken a Párbeszéd párt, az Online Nulladik Forduló és a Választói Mozgalom nevű civil szervezet, valamint a Közösségi Digitális Eszközök Alapítvány.  

    Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a Budapesten tartott sajtótájékoztatón elmondta, az előválasztás célja, hogy kinyissák a politika kapuit az állampolgári kezdeményezések előtt. 

    Hangsúlyozta, csak pártok részvételével nem lehet sikeres az előválasztás, a választóknak pedig fel kell ismerniük, hogy a politika nem kizárólag a pártok, hanem az állampolgárok ügye is. Karácsony Gergely úgy fogalmazott, ilyen értelemben populista ellenzéket szeretne létrehozni, olyat, amelynek politikája a részvevők igényeire építkezik.   

    "Aki bújt, aki nem, megyünk!" - jelentette ki Magyar György ügyvéd, az Online Nulladik Forduló képviselőjeként felszólalva.

    Kiemelte, civil kezdeményezésük célja a jelenlegi hatalom leváltása és egy olyan előválasztási rendszer lebonyolítása, amely lehetővé teszi, hogy az állampolgárok maguk határozzák meg, milyen jelöltekre szavazhatnak a jövő évi parlamenti választáson. 

    Magyar György hangsúlyozta, kezdeményezésükkel az eltörölt kétfordulós választási rendszer előnyeit kívánják visszahozni, elkerülve például, hogy a jelöltekről kizárólag pártpolitikai alkuk döntsenek. Aláhúzta ugyanakkor, hogy minden pártot szívesen látnak az előválasztáson.

    Borz Miklós, a szervezet másik képviselője úgy fogalmazott, az előválasztás az egyetlen módja a civilek mozgósításának, ami nélkülözhetetlen a kormányváltáshoz, mivel a jelenlegi pártok önmagukban nem tudják megszerezni a szükséges többséget.

    Esélyeik mellett érvelve emlékeztetett, hogy a rendszerváltás idején néhány hét, hónap alatt olyan személyek váltak ismert közszereplővé, akik később meghatározó politikusok lettek.

    Borz Miklós kérdésre válaszolva elmondta, az előválasztást terveik szerint legkorábban idén szeptemberben, legkésőbb pedig jövő januárban lehetne megtartani.

    Vágó Gábor, a Választói Mozgalom álláspontját bemutatva kifejtette, a képviseleti demokrácia válságba került, az előválasztás pedig az első lépése lehet annak, hogy az állampolgárok visszaszerezzék a hatalmat, új rendszerváltást hajtsanak végre.

    A volt LMP-s parlamenti képviselő szerint ennek a folyamatnak a második lépése egy nemzeti minimumnak, vagyis annak a közjogi legkisebb közös többszörösnek a meghatározása, amelyet minden állampolgár el tud fogadni. "Magyarország nemcsak a Fideszé, hanem minden állampolgáré" - fogalmazott, hozzátéve, ezért pártállástól függetlenül arra kérnek mindenkit, hogy vegyen részt az előválasztásban.

    A kezdeményezés bejelentői kérdésekre válaszolva elmondták, több százezer részvevőre számítanak az előválasztáson és azt szeretnék, ha azon minél több párt indulna.

    Szabó Károly, a Közösségi Digitális Eszközök Alapítvány képviselője a sajtótájékoztatón bemutatott anonim digitális azonosító (ada) szolgáltatásról elmondta, a rendszer segítségével az állampolgárok személyes adataik teljes védelme mellett készíthetnek olyan digitális igazolást, amelynek segítségével egy interneten választás alkalmával bizonyíthatják: létező magyar állampolgárokként adják le voksukat.


MTI 2017. január 6., péntek 14:02

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!