Megosztás
2016.10.26. |

Ma tárgyalta az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amelyet Selmeczi Gabriella és Horváth László fideszes képviselők nyújtottak be. Mindezalatt kitüntetést kap a bicskei gyermekotthon igazgatója, aki 26 éven át becsteleníthetett meg kiszolgáltatott gyermekeket Balog Zoltán érdemkeresztjével a nyakán. A Párbeszéd szerint a javaslat csak üres alibi a kormány részéről, amellyel saját semmitevését és hibáit próbálja leplezni. A Párbeszéd a gyermekvédelem átfogó reformját követeli.

A javaslatcsomag a gyermekvédelmi intézményrendszer valódi megerősítése helyett csak a szülők felelősségre vonását szigorítja, akár emelkedhet is a jogtalan családból történő kiemelések száma. Szó sem esik viszont azokról a szakellátásba került gyermekekről, akiket a gyermekotthonok dolgozói bántalmaznak, vagy arról sem, hogy míg egy szerető, de szegény családtól elveszik a gyermeküket, addig a Gyöngyösön halálra éheztetett gyermek esetében semmit sem tettek a hatóságok.

A Párbeszéd szerint nem bűnbakkeresésre és a problémák szőnyeg alá söprésére, hanem fizetésemelésre, a jelzőrendszeri tagok szakmai felkészítésére, a veszélyeztető helyzetek felismerésére és kezelésére, az együttműködés technikáinak megismerésére, támogató szolgáltatásokra, szupervízióra van szükség.  És ami a legfontosabb: a szegénység felszámolása és a törvények betartatása nélkül nem lehet megmenteni egyetlen  gyermeket sem.

 
Budapest, 2016. október 26.
Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke
országgyűlési képviselő

 


Mindenki számít!

Csatlakozz!