Megosztás
2015.6.27. |

A Párbeszéd Magyarországért a korrupció elleni hatékony fellépés érdekében kidolgozott egy, a korrupcióellenes ügyészség felállításáról, a közérdek- és bejelentő-védelmi jogintézmények felállításáról, és az ezekhez kapcsolódó alaptörvény-módosításról szóló törvényjavaslatot. A Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője által június elején bejelentett javaslatcsomagot Szabó Tímea, a PM országgyűlési képviselője tegnap benyújtotta az Országgyűlésnek. 

 

A nemzetközi tapasztalatokat is figyelembe vevő javaslatcsomag a bűnüldözés mellett a közérdek- és a bejelentő-védelem, a korrupciós helyzetek rendszerszintű feltárása és az intézményi felelősségek megállapítása terén is fontos szerepet szán a Korrupcióellenes Ügyészségnek. 

A felállítandó szervezet feletti politikai befolyás kiszűrését szolgálja a Magyar Tudományos Akadémia, jogi szakmai, valamint a civil antikorrupciós szervezetek küldötteiből álló civil ellenőrző bizottság. 

A javaslat szerint a felállítandó szervezet keretein belül közérdekvédelmi hivatal működne, amelynek feladata a korrupciós helyzetek feltárása, az intézményi felelősségek megállapítása és szankcionálása, valamint a közérdekű bejelentők védelme. 

A PM elfogadhatatlannak tartja, hogy a Polt Péter főügyész által vezetett ügyészség egyetlen korrupciós ügyben sem folytatott nyomozást az elmúlt öt évben, holott ez idő alatt minimum 2500 milliárd forint közpénz vándorolt gyanús csatornákon és közbeszerzéseken keresztül magánzsebekbe. 

A PM szerint a korrupció elleni harcban csak egy hatékony, erős és független korrupció ellenes szervezet felállítása jelenthet áttörést. 

 

Budapest, 2015. június 27.