Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt
Megosztás
2018.3.11. |

Egyetlenegy pártpolitikus sincs az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének az árnyékkormányában

Vasárnap délelőtt mutatta be árnyékkormányának tagjait Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Karácsony már korábban ismertette tanácsadó testületének összeállítását, de most azoknak a nevét jelentette be, akikkel egy győzelem esetén kormányt alakítana.

A Loffice-ban tartott rendezvény elején Barabás Richárd, a Párbeszéd politikusa arról beszélt, hogy változást szeretnének Magyarországon, és az országnak már nem harcosokra van szüksége. Karácsony azt mondta, olyan embereket válogatott az árnyékkormányába, akik korábban bizonyítottak a szakmájuk területén. „Az embereket szolgává tevő uralkodók helyett az embereket szolgáló kormánya lesz Magyarországnak” – jelentette ki a miniszterelnök-jelölt, aki szerint a hódmezővásárhelyi választás világossá tette, hogy a társadalom változást akar. Szerinte a ma működő „kamukormányázás” helyett valódi kormányzásra lehet számítani április 8. után, és olyanokkal fog együtt dolgozni, akik hozzáértők, és függetlenek a pártoktól. „Visszaadjuk a szakértelem becsületét, egy igazi, a szó valódi értelmében vett nemzeti kormányzásra készülünk” – mondta Karácsony Gergely, aki koalíciós kormányzásra számít, ezért árnyékkormánya sem teljes.

 

Karácsony elsőként árnyékkormányának egészségügyi miniszterét mutatta be: Komáromi Zoltán háziorvost, az Együtt korábbi politikusát állítaná egy önálló egészségügyi tárca élére. Komáromi arról beszélt, hogy a szakmai döntéseket szakmai emberek hoznák meg, és nem olyan politikusok, akik nem értenek a területhez. „2018-ra az egészségügy elérkezett egy olyan pontra, hogy igenis szakemberekre kell bízni az ágazat irányítását” – mondta a háziorvos.

Az oktatási tárca élére Daróczi Gábort, a Romaversitas Alapítvány igazgatóját kérné fel Karácsony.

Daróczi szerint a legfontosabb, hogy a demokrácia alapjait visszaépítsék az iskolákban.

„Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy egy tanár vagy egy diák veszélyben érzi a munkahelyét, mert nem ért egyet a hatalommal” – jelentette ki az árnyékkormány oktatási minisztere, aki azt mondta, a GDP 6 százalékát költenék el az oktatásra. Szerinte nem fordulhat elő, hogy az állam kevesebb pénzt ad az állami iskoláknak, mint az egyháziaknak. Daróczi kifejtette, hogy a demokratikus ellenzék minden pártja által elfogadott Oktatási minimum alapján építenének egy új oktatási rendszert, és minden döntés előtt egyeztetni fognak az érintettekkel.

 

Hegyesiné Orsós Évát, az Életet az Éveknek Szövetség elnökét esélyegyenlőségi miniszternek kérné fel Karácsony. Hegyesiné szerint meg kell erősíteni a társadalom integráltságát, a családokat valóban segíteni kell a családi pótlékkal, és ki kell alakítani egy olyan rendszert, amelyben lakáshoz tudnak jutni azok is, akiknek jelenleg erre nincs lehetősége.

Mellár Tamás a Karácsony-kormány pénzügyminisztere lenne.

A korábban Orbán Viktor tanácsadójaként is dolgozó közgazdász Pécsett indul egyéni jelöltként, de ellenzéki győzelem esetén a pénzügyminisztérium vezetését is elvállalná. „El kell kezdeni a felkészülést az euró bevezetésére” – magyarázta Mellár, aki megteremtené a költségvetés átláthatóságát, megszüntetné a visszaélésekre lehetőséget adó társaságiadó-kedvezményeket(tao), eltörölné a felesleges adónemeket, és növelné az oktatásra és az egészségügy fordítandó forrásokat. „Tűrhetetlen, hogy Magyarországon egykulcsos személyi jövedelemadó van, egy progresszív adó bevezetésre volna szükség” – mondta Mellár.


Andor László, aki Karácsony tanácsadó testületének is tagja, foglalkoztatásügyi miniszter lenne egy új kormányban. Andor szerint a munkaerőpiac nem ad megfelelő lehetőséget a fiatalok számára, többek között ennek is oka az óriási mértékű elvándorlás.

A közgazdász éppen ezért először új munka törvénykönyvet alkotna, és megszüntetné a közmunka jelenlegi dominanciáját.

Ámon Ada, az Energiaklub elnöke környezetvédelmi miniszter lenne, aki elsőként felülvizsgálná Paks 2 szerződéseit. „Klímavédelmet szolgáló beruházásokra kell költeni, azoknak a projekteknek kell teret adni, amelyekkel az elmúlt években nem foglalkozott a kormány” – utalt például az ellehetetlenített szélerőművekre az árnyékkormány minisztere.
 

Az önkormányzatiságot Budaörs polgármesterével, Wittinghoff Tamással erősítené meg Karácsony.

Wittinghoff szerint meg kell erősíteni az önkormányzatok önrendelkezését, és egy új alkotmányban kell rögzíteni az önkormányzatok jogait. „Ez egy olyan terület, ahol vissza kell adni, amit a jelenlegi kormány elvett” – mondta Wittinghoff.

 

Cikk forrása: Magyar Narancs

 

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!