Megosztás
2013.3.20.

Ciprus intő jel Magyarország számára, hogy a lefelé tartó adóversenyre építő gazdasági modell bukásra van ítélve. Matolcsy kudarcos öröksége sérülékennyé teszi a magyar gazdaságot, ezért azonnali váltásra van szükség.

A Matolcsy- féle gazdaságpolitikai örökség, az állandó kiszámíthatatlanság és dilettantizmus súlyos tehet jelent Magyarországnak. Az elmúlt napokban a régiós devizákhoz képest a forint jobban gyengült, ami mutatja, hogy az Orbán-Matolcsy páros politikája különösen sérülékennyé teszi az országot. Ezt igazolja az NGM adósságnyomás-mérője is, ami újra az államadósság emelkedését mutatja, átlépve a 80%-os határt.

A ciprusi válság másik tanulsága, hogy ami igazságtalan, az fenntarthatatlan is. A gazdagokat még gazdagabbá tevő, Orbán-Matolcsy féle egykulcsos adórendszer és a lefelé tartó adóverseny, amire a ciprusi gazdaság is épül pedig ilyen: igazságtalan és fenntarthatatlan. A ciprusi offshore buborék kipukkadása magával ránthatja a magyar és a régiós gazdaságokat is. Ezért indokolt, hogy az offshore paradicsom alacsony társasági adó szintjéből eddig aránytalanul nagy hasznot húzó befektetők vegyék ki a részüket a válság költségeiből, a kisösszegű betétesek megadóztatása nélkül.

Az igazságtalan adórendszer és a kiszolgáltatottság orbáni modellje helyett Magyarország talpraállásához olyan gazdasági modellre van szükség, mely a magasan képzett humántőkére épít, a hazai kkv-k megerősítését és a magas hozzáadott érték előállítását szolgálja. Az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer helyett progresszív adórendszerre, valamint méltányos vagyonadóztatásra és tőkejövedelmek progresszív adóztatására van szükség.

Budapest, 2013. március 20.

Scheiring Gábor országgyűlési képviselő,

a Párbeszéd Magyarországért elnökségi ragja