Burány Sándor, infláció, euró, forint, MNB, Matolcsy György, Párbeszéd
Megosztás
2020.2.13. |
Soha nem volt ilyen gyenge még a forint, és az infláció is csak 2012 végén volt a jelenleginél magasabb. Matolcsy György jegybankelnöknek vállalnia kellene a felelősséget a kudarcos és felelőtlen monetáris politikájáért.

Áttörte a 340-es szintet is a forint, míg korábban elképzelhetetlen volt, hogy a fizetőeszközünk valaha is ilyen gyengévé váljon. Az MNB mindig azzal takarózik, hogy nincs árfolyamcélja. Most kiderült, hogy inflációs célja sincs: a 4,7 százalékos friss inflációs adat magasan a célsáv felett van.

Egyelőre nem látszik világosan, hogy a jegybank elvesztette-e az irányítást a folyamatok felett, vagy az Orbán-kormány megrendelésének tesz-e eleget és tudatosan gyengíti a forintot. Az utóbbi eshetőséget valószínűsíti, hogy az Orbán-kormány korábban is igyekezett minden erővel támogatni az iparban tevékenykedő multinacionális cégeket: közvetlen, vissza nem fizetendő támogatásokkal és nekik kedvező munkaügyi szabályozással is, mint például a rabszolgatörvénnyel. Matolcsy Györgyöt a köztársasági elnök Orbán Viktor javaslatára nevezte ki jegybankelnökké, és gyanítható, hogy inkább Orbán utasításait követi, mint az inflációs célt.

Matolcsy nemrégiben arról írt, hogy kanyarban kell előzni. Orbán Viktor ugyanerről beszélt egy korábbi évértékelőjében. Inflációban már megelőztünk minden európai uniós országot. Matolcsynak ideje lenne észrevennie, hogy jönnek szembe, és ki kellene szállnia a sofőrülésből.
 
 
Budapest, 2020. február 13.

Burány Sándor,
a Párbeszéd országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettes
 
(fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)