Megosztás
2013.11.4.

Időhúzásért a futballpályán büntetés jár, ezt megérdemelné az Orbán-kormány is, amely csak reményeket kelt, de nem képes megoldani a devizahitel-problémát. A ma bejelentett intézkedések semmit sem használnak a valóban bajban lévőknek, de feleslegesen adnak közpénzt a tehetősebbeknek. Orbán Viktor megint a többség kárára kormányoz, ahogy az egykulcsos adó bevezetésével is teszi.

Múlt hétre ígérte a kormány, hogy „érdemben" foglalkoznak a devizahiteleseket mentő csomaggal, de ehelyett Varga Mihály kiállt a sajtó elé, s azt mondta: előbb a jogszabályi bizonytalanságot kell rendezni, ami az utóbbi időben e témában született ellentétes bírói döntések miatt alakult ki. Ezért szerinte további szakmai megbeszélésekre van szükség, a kormány konzultációt kezd a gazdasági szereplőkkel és mindazokkal, akiket devizahitelek negatívan érintenek.

Most pedig a kormány mégiscsak előáll egy olyan javaslattal, ami sok mindenre jó, csak a probléma érdemi kezelésére nem. Mert az aligha segít sokakon, főleg nem a rászorulókon, hogy a 20 millió fölötti
hitelösszeg esetén is be lehet lépni az árfolyamgátba. A Fidesz a tehetőseknek kedvez megint, a munkanélkülivé vált embereknek nem kínál föl semmit. Akinek pedig már 90 napon túli tartozása van, annak is komolyabb segítségre lenne szüksége, mint az árfolyamgát. 

Felszólítjuk ezért a kormányt, hogy terjesszen be végre a kevésbé tehetős adósok érdekében is az adósságválság kezelését szolgáló javaslatot. Világosan látszik, hogy az adósok helyzetét a legjobban az nehezíti, ha elveszítik munkájukat. Javasoljuk ezért, hogy a kormány térjen vissza a Bajnai-kormány által biztosított megoldáshoz: a munkanélküli vagy munkanélkülivé váló adósok törlesztőrészlete legalább két évre 10 ezer forintra csökkenjen, azzal, hogy az így felhalmozott tartozást csak két év elteltével kelljen törleszteni. Javasoljuk továbbá, hogy a hitelszerződéseket törvénnyel módosítsa az Országgyűlés annak érdekében, hogy azokban mielőbb érvényesülhessen a Kúriának az árfolyamrés megváltoztatásával összefüggő jogerős döntése. Feltétlenül szükségesnek gondoljuk azt is, hogy a kormányzat erősítse meg a Nemzeti Eszközkezelőt annak érdekében, hogy az valóban be tudja tölteni feladatát, a legnehezebb helyzetben levő adósok lakhatásának biztosítását!

 

Scheiring Gábor országgyűlési képviselő

Együtt-PM Szövetség

 

 

2013.11.04.