V Naszályi Márta
Megosztás
2017.5.18. |

Szinte természetessé vált, hogy a budavári önkormányzat olcsón adja ki a vári műemléklakásokat gazdag vállalkozóknak, mindeközben a kerületben élő emberek lakásproblémái megoldatlanok. A Párbeszéd azt követeli az I. kerületi önkormányzattól, hogy állítsa vissza a valódi szociális bérlakásprogramot, és a kerületi lakosok érdekeit szolgálja az önkormányzati ingatlanok elosztásával.

 

Az I. kerületben nagyjából 100 önkormányzati és becslések szerint ezer körüli magántulajdonú lakás áll üresen, az önkormányzat pedig teljesen önkényesen és átláthatatlanul dönti el, hogy kinek ad ki lakást. Most 8 lakást hirdet meg az önkormányzat, ebből 7 lakás családi életvitelre alkalmatlan, szociális bérlakást pedig több mint 10 éve nem hirdetetett. Az önkormányzat a bérlakásait a piacon nevetségesen alacsony áron kínálja, és a rászorultság egyáltalán nem, csak a megajánlott, borítékba zárt összeg számít,  így könnyen a dörzsölt vállalkozók és befektetők markába kerül, a jogosultak helyett.  Egyre több társasházban fordul elő, hogy egyetlen tulajdonos sorban felvásárolja a megüresedő lakásokat, megnőtt tulajdoni hányadával pedig önkényt gyakorol.

 

A Párbeszéd szerint az önkormányzatnak a helyi lakosok érdekeit kell képviselnie, ezért egy a lakástulajdonosokat ösztönző, bérlőt és bérbeadót egyaránt biztonságos helyzetbe hozó rendszer kialakítását követeli.

 

Budapest, 2017. május 18.

V. Naszályi Márta a Párbeszéd elnökségi tagja

I. kerületi önkormányzati képviselő

 

Nekünk mindenki számít!

Csatlakozz!