Megosztás
2015.11.20. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a most zajló minimálbér-tárgyalások tétje, hogy sikerül-e felszámolni a dolgozói szegénységet és megállítani az elvándorlást. A PM a következő 3 évben évi 9 százalékos bruttó minimálbéremelést és az Alapjövedelem bevezetését ajánlja, ami további 31 ezer forintos jövedelemnövekedést hoz minden átlag alatt keresőnek.

 

A PM szerint Magyarország az utolsó órákban jár: soha nem volt még ennyire szükség a jövedelmek azonnali és radikális emelésére. A folyamatosan növekvő elvándorlás, a szektorális munkaerőhiány már a magyar gazdaság versenyképességét veszélyeztetik, ami végső soron demográfiai katasztrófát eredményezhet.

 

A PM reálisnak tartja és támogatja a MASZSZ 4x9 programjának 3 éven át 9 százalékos minimálbéremelésre vonatkozó javaslatát, és ezt kiegészítendő, a tárgyaló felek figyelmébe ajánlja Alapjövedelem programját. 

A PM Alapjövedelem javaslata az átlag alatt keresőknek további 31 ezer forint pluszt jelent, vagyis a ma 69 ezer forintos legkisebb nettó jövedelem 3 év alatt 120 ezerre emelkedne, a nettó átlagjövedelem pedig megközelítené a 200 ezer forintot.

 

Az Alapjövedelem nemcsak a nincstelenség ellen véd az 50 ezres minimális jövedelem biztosításával, de emeli az alacsony-közepes fizetéseket is, és a vásárlóerő növelésén keresztül – bizonyítottan a költségvetési hiány emelése nélkül – pörgeti fel a gazdaságot.

 

 

Budapest, 2015. november 20.

Tordai Bence, a PM szóvivője