Szabó_Rebeka
Megosztás
2015.11.10. |

A Párbeszéd Magyarországért szerint hiába van GMO-mentes alkotmányunk, biztonságos szabályozási rendszerünk továbbra sincs. Magyarország továbbra is ki van téve a génszennyezések veszélyének. A PM olyan szabályozást sürget, amely alkalmas a veszélyforrások kiszűrésére.

 

A GMO-mentesség bekerült az alkotmányba, az előírások megsértése pedig a Btk.-ba, de ezen kívül érdemben máig nem történt semmi a határon is könnyen átterjedő génszennyezések megakadályozására. Nincs tételes importvetőmag-ellenőrzés, nem vezettek be kötelező felelősségbiztosítást az importőrök és a behozott vetőmagot használó termelők körében. Így az esetleges GMO-botrányok következményei továbbra is a társadalomra hárulnak.

 

Pedig az elmúlt években számos szennyezett vetőmagszállítmány botrány volt és az ártalmatlanítás költsége sok adóforintba került. A „szennyező fizet” elv a mezőgazdaságban nem működik, az importőrök és a termelők egyáltalán nem érdekeltek a géntechnológiai biztonság fenntartásában.

 

Egy kormányközeli civil szervezet pedig újabban olyan jogszabálymódosításért lobbizik, amely megemelné az állati takarmányokba, jelölés nélkül bekeverhető, génkezelt összetevők arányát.

 

A PM szerint az elmúlt évek bebizonyították a szabályozás és a hatósági ellenőrző rendszer alkalmatlanságát. A kötelező felelősségbiztosítás és a tételes importellenőrzés bevezetése nem halogatható tovább: ezek nélkül a genetikai biztonság csak illúzió marad.

 

Budapest, 2015. november 10.

 

Szabó Rebeka, PM elnökségi tag