Megosztás
2021.2.11. |

 

A kormány válságkezelése számos területen megbukni látszik, az oktatás ügye gyakorlatilag nem is szerepel a kormány terveiben, az érettségi megszervezésével kapcsolatban pedig semmilyen információt nem kapnak a végzős diákok. Az ellenzék ifjúsági szervezetei nem hagyják cserben a diákokat, ezért egy 7 pontos közös javaslatban követelik, hogy kiszámíthatóan és biztonságosan bonyolítsák le a 2021-es érettségi vizsgákat.

 

A javaslat értelmében: minden érettségi vizsga csak biztonságos és kiszámítható keretek között kerüljön megtartásra. Az érettségi vizsgák legkorábban 9 órakor kezdődjenek. A diákoknak legyen lehetőségük a hozzájuk legközelebb eső oktatási intézményben vizsgázni. A tavalyihoz hasonlóan idén is könnyített érettségi legyen, amely figyelembe veszi, hogy a tananyag egy meghatározott része digitális oktatás útján került átadásra. Azon diákok, akik nem idén végeznek középiskolai tanulmányaikkal, tehessenek javító vagy előrehozott érettségit. Az összes érettségi vizsga legyen ingyenes. Végül vizsgálják felül az 50 óra kötelező közösségi szolgálat és a vírus által érintett szakmai gyakorlatokat.

 

A diákok megérdemlik, hogy időben tudjanak az érettségi pontos részleteiről, miközben a vizsgák előtt álló diákokat és a tanárokat sem szabad kitenni felesleges egészségügyi kockázatnak. A demokratikus ellenzéki pártok ifjúsági szervezetei: a Demokratikus Lendület, a Jobbik Ifjúsági Tagozat, a Jövő, a Societas, a Momentum TizenX és a Zöld Front Ifjúsági Mozgalom szerint a sikeres, biztonságos érettségi nem lehet pártpolitika kérdése. A kormány cselekedjen felelősen a közel százezer érettségi előtt álló diák jövője érdekében.

 

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI