Megosztás
2015.5.5. |

A PM szerint Orbán Viktor a saját fantomjaival hadakozik, amikor a nagybirtokok terjeszkedésének korlátozását hirdeti meg, hiszen a nagybirtokok dominanciája éppen az előző Orbán-kormány döntéseinek következménye. 

 

A kormányfő az előző ciklusban korántsem volt ilyen kemény a nagybirtokokkal. Ehelyett megakadályozta az annak – a gazdaszervezetekkel egyeztetett Ángyán József-féle – nemzeti vidékstratégiának az országgyűlési elfogadását, amely a családi gazdaságokat helyezte volna az állami birtokpolitika centrumába. Ángyán József agrárállamtitkár 2012 januárjában éppen emiatt mondott le. Az Alaptörvénybe az előzetes ígéretekkel szemben – a Fidesz-frakciót is meglepve – nem került be a családi gazdaságok védelme. A botrányos földpályázatok során többségében kisemmizték a helyben élő családi gazdaságokat és a fideszes „újföldesurakat” hozták helyzetbe (Mészáros Lőrinctől a Kékessy-családig). Az agrártámogatások egyik legnagyobb haszonélvezői pedig a Simicska-érdekeltségek voltak.

 

A PM szerint Orbán Viktor valójában nem az oligarchákkal, hanem a saját maga által életre keltett fantomokkal hadakozik. A „kisgazda alapú mezőgazdasághoz” az Alkotmány és a földtörvények átírása, valamint teljes birtokpolitikai fordulat kellene, ennek azonban semmi jele. Épp ellenkezőleg, a mohó narancsbárók igényeinek kielégítésére épp most vették el a nemzeti parkoktól a védett természeti területeket.

 

Budapest, 2015. május 5.

 

Szabó Rebeka, PM elnökségi tagja