Megosztás
2013.5.24.

Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért szerint nettó béremelkedésre, a munkavállalói jogok gyors megerősítésére, a munkanélküli segély meghosszabbítására van sürgősen szükség, ezért a párt határozati javaslatot nyújtott be.

Az E14-PM a kormányt a többkulcsos adórendszer eltörlésére, az adójóváírás újbóli bevezetésére kéri, ugyanis a lakosság elszegényedő tömegeinek nagy segítséget jelentene az a havi plusz 8-10 ezer forint  keresetenként, amit az újra bevezetendő adójóváírás jelentene számukra.

A javaslat szerint a kormánynak olyan bérpolitikai célokat kellene kitűznie, hogy lehetővé váljon a nettó minimálbér emelése fokozatosan a létminimum szintjéig, a bérköltség emelkedése nélkül.

Az Együtt-PM Választási Szövetség több ponton sürgősen módosítaná Munka törvénykönyvét: visszaállítaná a gyesről, gyedről visszatérő kismamák felmondási védelmét, bezárná azt a kiskaput, hogy a jogos végkielégítés kifizetése alól a munkáltató kibújhat a munkavállaló képességeire való hivatkozás ürügyével. A bérpótlékok rendszerét úgy módosítaná, hogy a dolgozók ugyanazon munka elvégzéséért ne kereshessenek kevesebbet. A szabadságkiadás, pihenőnap kiadásának szabályait is a munkavállalók számára előnyösebbre módosítaná.

A kormánynak a javaslat szerint az álláskeresési járadék folyósításának időszakát legalább háromszorosára kellene növelnie, és meg kellene vizsgálnia annak lehetőségét, hogy elérhetővé váljon akár a 12 hónapos folyósítási időszak is.

 

2013. május 24.

 

Scheiring Gábor,

országgyűlési képviselő, Párbeszéd Magyarországért

Együtt-PM Választási Szövetség