Megosztás
2015.11.11. |
A felcsúti kormány megszorításokért felelős minisztere a felsőoktatásban folytatja a közszférában dolgozók megalázásának folyamatát. Balog Zoltánék 32%-os emelést ígértek, most 15%-ot mondanak, ami valójában csak 13%; ha pedig az elmúlt évek inflációját is beszámítjuk: mínusz 23%. Az egyetemi oktatók jelentős részének még a doktorandusz-hallgatók ösztöndíját sem fogja elérni a bére. A Párbeszéd Magyarországért (PM) európai fizetéseket követel a felsőoktatásban és a közszféra egészében, hogy megfékezzük az agyelszívást.


A felsőoktatásban dolgozóknak úgy ad Orbán, hogy valójában elvesz. Palkovics László államtitkár október elején még 25, illetve 32%-os béremelést ígért, ebből lett – Balog Zoltán minapi bejelentése alapján – 15%. De ez a 15% sem annyi, hanem csak 13%. A Fidesznél a 2x2 néha 5. A 2008 óta befagyasztott béreket, és az azóta összesen 36%-nyi inflációt figyelembe véve az emelés reálértéken csökkenés a 2008-as szinthez képest: mínusz 23%.

Ráadásul épp az eddig is legjobban alulfizetett és legjobban leterhelt fiatal egyetemi oktatók, a tanársegédek kapták a legkisebb arányú emelést. Oktatóként kevesebb lesz a fizetésük, mint a doktorandusz-hallgatók ösztöndíja. A Fidesz tudatosan üldözi el a képzett, fiatal értelmiségieket az országból. A PM európai béreket követel a felsőoktatásban és a közszféra egészében, hogy megfékezzük az agyelszívást.

 
Budapest, 2015. november 11.
Dr. Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja