Szabó_Tímea
Megosztás
2016.1.5. |

A Belügyminisztérium közleménye szerint február 15-éig kapják meg a tűzifát a rászorulók - ez azt jelenti, hogy sok fagyoskodó családhoz csak a tél végére jut el a segítség. A Párbeszéd Magyarországért (PM) felháborítónak tartja, hogy a Fidesz szociális rendszerében a rászorulók nem jutnak tűzifához éppen akkor, amikor a legnagyobb szükségük lenne rá.

 

Az Orbán-kormány évek óta nem hajlandó átalakítani a szociális tűzifára vonatkozó szabályozást. A fa mennyisége kevés, a rászorulók jelentős része kimarad a programból, valahol még rendes pályázat sincs, miközben az erdőkben tüzelőt gyűjtögetőkre börtönbüntetés is várhat. Az, hogy a BM szerint a tél végére talán el is jut mindenkihez a most rendelkezésre álló fa, igen cinikus hozzáállás.

 

A PM álláspontja szerint a szabályozást azonnal át kell alakítani úgy, hogy minden rászoruló megfelelő mennyiségű tűzifát kapjon télen. Ehhez bővíteni kell a forrásokat. Gondoskodni kell arról is, hogy időben eljusson mindenkihez a támogatás, még az igazán hideg idő beállta előtt. Ez csak emberség és odafigyelés kérdése: Karácsony Gergely, Zugló PM-s polgármestere már decemberben kiosztatta a jogosultak számára a tüzelőt.

 

Budapest, 2016. január 5.

Szabó Tímea

a PM társelnöke, országgyűlési képviselő