Megosztás
2016.9.6. |

Tisztelt Főpolgármester Úr!

 

 

            A helyzet sajnos válságos. A Budapesten párhuzamosan zajló közlekedési felújítások gyakorlatilag traumatizálták a várost. Különösen Dél-Budát terhelik a rosszul szervezett, lakosokat nem megfelelően tájékoztató munkavégzésekből kialakuló dugók. A polgárok feszültek.

            Hadd emlékeztessem, hogy a bajok nem új keletűek. Már júniusban sokkolta a Fehérvári úton élőket, hogy a munkálatok megkezdése előtt, a buszsáv kialakítása miatt szükségessé vált űrszelvény előkészítésekor, az út menti fasort egyik napról a másikra legallyazták. Különösen fájdalmas pontja volt az ügynek, hogy a lakók nem kaptak időben tájékoztatást a munkavégzés kezdetéről, így az meglepetésként érte őket. Bizonyára el tudja hinni, hogy azon a reggelen, amikor az ott élők kiléptek a házuk ajtaján és megpillantották a gyakorlatilag megkopasztott fákat, nekik a „gallyazás” helyett inkább a „brutális csonkolás” jutott az eszükbe.

            Ám a problémák nem értek véget. Az egész nyáron át tartó villamos felújítás után joggal remélhettük, mi dél-budaiak, hogy korszerű, egy 21. századi világvároshoz méltó, zöld területekkel rendelkező villamos-pályát kapunk. Sajnos csalódnunk kellett. A projekt nem fejeződött be a kívánt határidőre, a munka sok helyen összecsapott lett. A megállókat valamilyen furcsa oknál fogva „lépcsőzetesen” alakították ki, mintha az újat csak hevenyészett módon rápakolták volna a régire, a díszburkolat csúnya, rosszul összeillesztett, zöld fejlesztéseket nem kaptunk, a megállók számtalan helyen csak az egyik oldalukon kapcsolódnak a járdához… és még napestig sorolhatnám. Nagy az elégedetlenség most a Bartók Béla úton is.

            Továbbá az Alkotás úton is komoly problémák merültek fel. Az iskolakezdés miatt megnövekvő forgalmat nem bírta az út – folyamatosak a dugók ott is. Ráadásul a BKK – valamilyen furcsa oknál fogva – itt sem volt képes időben érdemi információkkal szolgálni a helybelieknek.

            Mindemellett megcsúszni egy munkával, hanyagul összeilleszteni a köveket, az egy dolog. Egy másik dolog pedig, hogy olyan atrocitások érjenek budapestieket, mint ami Pásztor Szilviával történt, akit azért büntettek meg, mert gyakorlatilag a parkoló autójához helyeztek egy ideiglenes buszmegállót, ő pedig nem tudta bizonyítani, hogy korábban állt az adott helyre. Főpolgármester Úr, Ön talán mindig lefényképezi az autóját, amikor leparkol? Mióta nem az alázatos szolgáltatás, hanem a tisztes állampolgárok vegzálása az irányelv a fővárosi cégeknél?

            Főpolgármester Úr, azt hiszem, valami nagyon nincs rendben jelenleg a városban. Ugyanakkor úgy hiszem, hogy nekünk, felelős politikusoknak ilyen ügyekben érdemes félretennünk a pártpolitikai nézeteltéréseinket, hiszen a választóink, Budapest polgárai ezt várják tőlünk.

            Éppen ezért szeretném, ha eljönne hozzánk Újbudára egy általam szervezett lakossági fórumra, ahol személyesen is tájékozódhat a helyieket érintő közlekedési problémákról, valamint lehetőséget kap arra is, hogy nyugodt körülmények között olyan szempontokat, magyarázatokat is elővezethessen, amelyek a hírekből esetleg kimaradtak. Egy biztos: az embereknek megnyugtató válaszokra van szükségük!

            Főpolgármester Úr! Mi, budapestiek egy korszerű városban szeretnénk élni, ahol a különböző szolgáltatások és kényelmi funkciók vannak értünk, nem pedig mi értük! Gondolom, megérti, ha ezek után jogos aggodalommal tölt el, amit nyár eleje óta tapasztalni kényszerültem a felújításokkal kapcsolatban.

            Időpont tekintetében igyekszem rugalmas lenni – egy főpolgármester minden bizonnyal elfoglalt – ám a helyzet sürgetettségére és akut jellegére való tekintettel kérem, hogy a következő két héten belül jelöljön meg egy alkalmas időpontot, amikor el tud jönni hozzánk látogatóba.

            Ismételten kérem, ne habozzon elfogadni ezt a meghívást! A helyzet megnyugtató rendezése, mindannyiunk érdeke.

 

Budapest, 2016. szeptember 06. 

Üdvözlettel,

Barabás Richárd

önkormányzati képviselő, Újbuda

a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja