Megosztás
2013.6.7.

Dr. Erőss Gábor, a PM Társadalompolitikai kabinetvezetőjének írása a Népszabadságban

A kisebbik fiamat tavaly nem vették fel az önkormányzati bölcsődébe. Protekció kellett volna; de ez mindig is így volt. A nagyobbik fiamnak az idén nagyon meg kell küzdenie az iskolai férőhelyért – miután egyik évről a másikra törvényileg megemelték 25 százalékkal az iskolakötelesek számát, miközben persze folytatódik a pénzkivonás a közoktatásból.

Ez viszont nem mindig volt így: az autoriter megoldásokat megszorításokkal és inkompetenciával ötvöző szakpolitika fideszes innováció. Ebből kettő-kettő korábban is előfordult, de a három így együtt: ez új. És nem csak az oktatásban. Ezer példa van rá: a rokkantellátástól a kényszernyugdíjazásokig.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) alapítóiként azért is váltunk ki az LMP-ből, mert nem gondoljuk, hogy „egyik kutya, másik eb”: az elmúlt húsz év kudarcai nem mérhetők ahhoz a romboláshoz, amit a Fidesz végez. De azért is, mert sok kritika jogos: a rendszerváltók hagyták szétzilálódni a magyar társadalmat. A feladat kettős: leváltani a Fideszt – de új politikával. Ezért az országnak baloldali fordulatra van szüksége. Különben megállíthatatlanná válik a fiatalok elvándorlása, vagy – ha sikerül is legyőzni 2014-ben – 2018-ban visszatér egy minden eddiginél elszántabb és pusztítóbb Fidesz.

Erről a baloldali, ökoszociális fordulatról szól az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért közötti szövetségi megállapodás szakpolitikai melléklete (http://parbeszedmagyarorszagert.hu/szovetsegi-megallapodas), melynek társadalompolitikai fejezetéről írok.

Folytatás a Népszabadság oldalán.