Megosztás
2014.6.2. |

Az Együtt-PM már hosszú ideje azonnali megoldást követel a gyermekéhezés felszámolására! A pártszövetség szívesen felajánlja javaslatcsomagját a kormánynak, hogy végre megoldódjon ez a tarthatatlan helyzet. A GALLUP friss felmérése szerint az OECD országok közül Törökországban és Magyarországon a legnehezebb a szegény családoknak élelmiszerhez jutni. Mindez pedig a gyermekéhezés növekedéséhez járul hozzá, a helyzet pedig 2007 óta folyamatosan romlik.

 

Magyarországon ma legalább 50.000 gyermek éhezik, és százezren gyakran fekszenek le éhesen aludni. Nyári gyermekétkeztetésben például 2012-ben mindössze 111 ezer gyermek részesült, ami 20%-al kevesebb 2011-hez képest, miközben körülbelül 600.000 gyermek jogosult erre az ellátásra. A kormány hiába hirdeti, hogy családbarát lenne, amikor gyakorlatilag gyermekek százezreiről mond le nap, mint nap. Mára a többgyermekes családok közel fele szegénységben él, sokuknak mindössze 22.800 ft-ból kell megélniük.

 

Az Együtt-PM ezért azonnali intézkedéseket követel a kormánytól a gyermekéhezés felszámolása érdekében! Ki kell terjeszteni az iskolai étkeztetést az iskolaidőn túli időszakokra, mint a hétvégék és a szünidők, a közétkeztetést rendszerét pedig haladéktalanul fejleszteni kell. Mindez 18 milliárd forintos költségvetési átcsoportosításból megoldható lenne, ami kevesebb, mint amit a kormány a stadionépítésekre elkölt. Tarthatatlan, hogy hazánkban egyetlen gyermeknek is éhesen kell lefeküdni.

 

 

Budapest, 2014. június 2.

 

 

Szabó Tímea országgyűlési képviselő,

az Együtt-PM társelnöke