lakhatási_szegénység
Megosztás
2014.6.6. |

Az Együtt-PM szerint az egyre súlyosbodó lakhatási szegénység miatt azonnali megoldásokra van szükség: át kell alakítani a lakástámogatásokat, növelni kell a bérlakás szektor arányát, fejleszteni kell a hajléktalanellátást és át kell alakítani a Nemzeti Eszközkezelőt. Minderre már csak azért is szükség van, mert a Habitat for Humanity legfrissebb jelentése szerint a 2012-es 1,2 millióról 1,5 millióra emelkedett a lakhatási szegénység.

Legalább 2,7 millió ember van ma hazánkban, akiket a rezsicsökkentés egyáltalán nem érint. Közben 300.000 ember szegregált körülmények között él, többségük olyan lakásokban, ahol nincs ivóvíz, vagy éppen WC. A gyermekek közül 620 ezren élnek olyan lakásban, ahol az otthonuk ázik, vagy penészes, 170 ezren, ahol nincs WC a lakásban és 136 ezer gyerek otthonában nincsen zuhany vagy fürdőkád. Eközben évente 500 ezer végrehajtási eljárás indul, és közel 5 ezren veszítik el otthonukat, míg a szociális bérlakás hálózat érdemben nem bővül.

Orbánék büntetik az elesetteket, büntetik a hajléktalanokat, büntetik a gyermekeket. Most épp egy nevetségesen alacsony, cinikus 240 millió forintos összeggel egészítik ki a nyári gyermekétkeztetés forrásait, miközben a 600 ezer rászorulóból mindössze kb. 111 ezer tud majd részt venni az ellátásban. A rezsicsökkentés közben megbukni látszik, ám a szegény emberek megregulázása tovább folytatódik.

Az Együtt-PM szerint azonnali beavatkozásokra van szükség: át kell alakítani a lakástámogatásokat, növelni kell a közösségi bérlakás szektor arányát, fejleszteni kell a hajléktalanellátást és át kell alakítani a Nemzeti Eszközkezelőt. A telepfelszámolási és teleprehabilitációs programok mellett átfogó – egészségügyi, foglalkoztatási, oktatási – programokat kell kidolgozni a telepeken és a telepszerű körülmények között élő népesség tényleges társadalmi integrációjára.

 

Budapest, 2014. június 6.

 

Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke

 

(Kép: Nepszava.com)