kármentesítést_illatos_út
Megosztás
2015.4.22. |

A Párbeszéd Magyarországért a szennyezés mértékének haladéktalan fölmérését és azonnali kármentesítést követel az Illatos úti Budapesti Vegyiművek területén. Nincs mentség és magyarázat Budapest lakói egészségének és a dunai ivóvízbázis veszélyeztetésére! A PM szerint a hosszú távú megoldást az elkülönített kármentesítési alap és a kötelező felelősségbiztosításjelenti.

 

A PM azonnali beavatkozást követel! A gyors kárenyhítési lépéseken túl sürgetjük a kormányzati tétlenség okainak kivizsgálását, a felelősök megbüntetését, a hasonló környezetszennyezések felszámolását lehetővé tevő, elkülönített kármentesítési alap felállítását, valamint a nagy kockázatú ipari tevékenységek esetén a kötelező felelősségbiztosítások rendszerének bevezetését. Ezek nélkül ugyanis az Illatos úti vészhelyzet bármikor megismétlődhet, és a számlát megint az adófizetők fizetik majd.

 

V. Németh Zsolt államtitkár szerint szó sincs katasztrófahelyzetről, az üzemet így nem kell stratégiai jelentőségűnek minősíteni. Valóban nem ömlik az utcákon vörös iszap, mint Kolontáron, de az aszfalt alatt áramlanak a szennyező anyagok, mérgek. A tízezrek egészségét veszélyeztető, tarthatatlan helyzet gyors megoldása helyett a kormány egyelőre csak a csődtörvény módosításáról szónokol. Mindeközben csak idén 350 milliárd forint közpénzt költenek a profi sportok, elsősorban a foci támogatására.

 Budapest, 2015. április 22.

 

Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere, PM elnökségi tagja

Mach Péter, önkormányzati képviselő, PM elnökségi tagja