Karácsony Gergely
Megosztás
2017.6.30. |

2017 tényleg a lázadás éve lesz: a bérlázadásé. Ma nevetségesek a fizetések, sok területen sztrájkra készülnek az emberek, a Fidesz mégsem foglalkozik a problémákkal.

Sztrájkolni fognak például a TESCO dolgozói, mert az adócsökkentést a kedvezményezett óriáscégek lenyelik, nem adják tovább a túlhajtott, kizsákmányolt dolgozóiknak. Lázadnak a Balatonnál dolgozók, illetve nem dolgozók is: az idegenforgalomból közül rengetegen nyugatra vándoroltak, ezért alig tudnak működni a balatoni vállalkozások.

Az alacsony bérek miatt eltűnnek az egészségügyi dolgozók is: négy kórház osztályai zártak be a munkaerőhiány miatt. Közben Romániában most emeltek 75%-ot az egészségügyi dolgozók bérén, így már nemcsak a szlovák ápolók keresnek kétszer annyit, mint a magyarok.

Lázadnak a köztisztviselők, akik közül sokan 9 éve nem kaptak béremelést – ez különösen súlyosan érinti az önkormányzatoknál alkalmazott embereket. Ezért Zuglóban – saját bevételből – idén 15%-os emelést adtunk az alulfizetett önkormányzati dolgozóknak.

Ezek a valódi problémák Magyarországon. Miközben a kormány Sorossal terel, nem beszélnek a legfontosabb problémáról, a nevetségesen alacsony bérekről. Ma nagyobb a lemaradásunk a fizetések terén például a németektől, mint 10 éve. És bár emelkedik az átlagbér, a növekvő átlag mögött növekvő egyenlőtlenségek vannak: az emberek 70%-a átlag alatt keres, az átlagot pedig a dinamikusan növekvő, eddig is magas bérek húzzák fel.

A Párbeszéd jelentős, átgondolt béremelést szorgalmaz: nemcsak a minimálbér, de az egész bérskála feljebb tolásáról­ van szó. Kiszámoltuk: 2019-ben nettó 150 ezres minimálbér bevezethető úgy, hogy ez a kis és közepes vállalkozások számára ne jelentsen tehernövekedést. Ennek kulcsa a minimálbér adómentessége és az, hogy a kkv-k leírhassák a bérterheket a többi adónemből. Eközben a nagyvállalatok társasági adóját vissza kell állítani 19%-ra.  Tarthatatlan, hogy a munkajövedelmeket sokkal magasabb adók terhelik, mint a tőkejövedelmet!

A Fideszt mindez nem érdekli. Szőnyeg alá akarják söpörni a problémát, szándékosan nem beszélnek a jövedelmek kérdéséről, nincsenek megoldásaik Magyarország legfontosabb kérdésére. Orbán Viktor Bálna-beli beszéde megadta a Fidesz-kampány alaphangját: a félrebeszélés kampánya lesz ez. A kormánypártok elmerülnek a gyűlölet politikájában – mi ehelyett csak azért is arról fogunk beszélni, hogy milyen országot szeretnénk.

Olyan Magyarországért dolgozunk, ahol mindenkinek tisztességes bér jár. Új rendszerváltás kell, aminek alapja a tisztességes bér és a tisztességes közszolgáltatások.


Budapest, 2017. június 30.
Karácsony Gergely
a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje,

társelnök

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!