Megosztás
2022.6.5. |

 

A Párbeszéd támogatja a közel 150 000 magyar pedagógus jogos és megalapozott törekvéseit: méltóbb munkafeltételeket, méltóbb fizetést! Elengedhetetlennek tartjuk a szakszervezetek által kijelölt 10+45%-os béremelést, emellett sürgetjük, hogy minden pedagógus kapjon az éves fizetésének 10%-át kitevő, egyösszegű juttatást. Mindez ma, pedagógusnapon különösen fontos.

 

Túl azon, hogy gyermekeink, unokáink jövőjét meghatározza a minőségi oktatás, aligha lehetnének időszerűbbek a pedagógusok követelései. Ma Magyarországon megélhetési, szociális és lakhatási válság van, amit tetéz, hogy az Orbán-kormány súlyos megszorítást tervez. Ezt a magyar emberek a pénztárcájukon is érzik majd, különösen azok, akik amúgy is nehezebb körülmények között élnek. A pedagógusszakma megbecsültsége mind erkölcsileg, mind anyagilag elfogadhatatlan szinten van kormányzatilag: a folyamatosan megalázott tanárok közül sokan az albérletüket sem tudják kifizetni, nemhogy a családjukat eltartani, miközben éjt nappallá téve dolgoznak a társadalmi hasznosság szempontjából kulcsfontosságú területen.

Éppen ezért a Párbeszéd elengedhetetlennek tartja, hogy a pedagógusok azonnali béremelésben és egyösszegű juttatásban részesüljenek. Emellett elítéljük a kormányzat azon célját, amely eltörölné bármely szakma, így a pedagógusok érdemi sztrájkjogát. Ezt alapjognak tekintjük, amelyet törvénnyel védve, csorbíthatatlanul kell biztosítani minden munkavállalónak. A pedagógusok sztrájkja jogos, a kormányzat ezt nem lehetetlenítheti el: tárgyalófélnek kell tekinteni az oktatásban, nevelésben dolgozókat és megoldani a problémáikat.

Ez a 24. óra, cselekednünk kell! A pályaelhagyás és az elvándorlás kockázata a pedagógusok körében nagyon magas, ezért most van az utolsó esélyünk megállítani és megfordítani a közoktatás színvonalának drasztikus romlását. Ezért a Fidesz-KDNP által elfogadott, a pedagógussztrájkot ellehetetlenítő törvényt utólagos normakontroll kezdeményezésével az Alkotmánybíróság elé juttatjuk, ahol a testület megsemmisítheti ezt a vérlázító jogszabályt.

 

Tordai Bence,

a Párbeszéd frakcióvezetője

 

(Fotó: unsplash.com/Adam Winger)