Megosztás
2016.10.6. |

Az RTL Klub tegnapi Házon kívül című műsorából kiderült, hogy a rendőrség egy hónapja nyomoz szexuális erőszak gyanúja miatt a bicskei gyermekotthonban, miután több, az intézményben lakó fiú is állította, hogy az igazgató évekig szexuálisan bántalmazta őket. Az alapos gyanú ellenére az intézmény vezetője még mindig a pozíciójában van, abból még csak fel sem függesztették a nyomozás idejére sem. A Párbeszéd követeli Balog Zoltán minisztertől, hogy azonnal távolítsák el állásából az igazgatót!
 
Az emberi erőforrás minisztérium a héten a Párbeszéd írásbeli kérdésére közölte: a kormány mindent megtesz a gyermekvédelem területén, a kormányhivatalok pedig rendszeresen ellenőrzik a rendszer működését.  
 
Ehhez képest naponta látnak napvilágot hírek arról, hogy az EMMI alá tartozó gyermekotthonokban sorozatosak a bántalmazások. Legutóbb a VIII. kerületi Alföldi utcai otthon lakói állították, hogy szexuális szolgáltatást kellett az ott dolgozóknak nyújtaniuk édességért és kimenőért cserébe.
 
A Párbeszéd követeli, hogy Balog Zoltán azonnal mentse fel a bicskei otthon igazgatóját, és mellébeszélés helyett a Párbeszéd és az ombudsman javaslatai alapján is azonnal kezdje meg a gyermekotthonokban történő visszaélések alapos kivizsgálását.
 
A Párbeszéd ezen túlmenően benyújtott a parlamentnek egy átfogó javaslatcsomagot a gyermekvédelmi rendszer azonnali átalakítására.
 
Budapest, 2016. október 6.
Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő
 


Mindenki számít!
Csatlakozz!