Megosztás
2016.4.10. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) hazugságnak tartja a Fidesz-kormánynak a földeladások ügyében folytatott "propagandáját", és az eladások azonnali leállítását kéri - erről Szabó Rebeka, a párt szakpolitikusa beszélt szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 

 

    Szabó Rebeka a napokban nyilvánosságra hozott Ángyán-jelentésre hivatkozva úgy nyilatkozott, a Fidesz földprivatizációja csak azt a célt szolgálja, hogy a nagybirtokosoknak adjon még több földet, illetve hogy a Fidesz-közeli érdekcsoportoknak kedvezzen. 

    Hangsúlyozta: a számok egyértelműen azt mutatják, hogy Fejér megyében adták el az országban a legtöbb földet. A térséget a politikus Orbán Viktor kormányfő szűkebb pátriájának nevezte, hozzátéve: a megyében 29 településen nem jutott földhöz egyetlen helyi gazdálkodó sem, mert azt felvásárolták előlük.

    A politikus szerint szomorú, hogy Mészáros Lőrinc és családja vette meg a legtöbb földet Fejér megyében, több mint 1400 hektárt. Hozzátette: "kifejezetten jól járt" Orbán Viktor és L. Simon László államtitkár rokona. Úgy vélte, a számokból kiderül, hogy a földeket ugyanazok az emberek vették meg, akik annak idején a földbérlet-pályázatok során is jól jártak. 

    Felidézte: a kormány azt állította, hogy helybéli gazdáké lesz a föld, de ez a számok alapján nem igaz, mivel a földeknek csak 20 százaléka került olyanokhoz, akik az adott földtől 20 kilométeren belül laknak. Vagyis a földek többsége olyanokhoz került, akik semmilyen módon nem tekinthetők helyi gazdáknak - mutatott rá. Hozzátette: a valódi gazdálkodóknak nincs annyi pénze, nem volt arra lehetősége, hogy beszálljanak a licitálásba.

    Mindezek alapján pártja azt mondja: azonnal le kell állítani ezeket a földeladásokat. Hangsúlyozta: az állami földeknek az állam kezében lenne a helye, ami pénz pedig eddig befolyt a földeladásokból, el kell különíteni arra a célra, hogy később az eladott földeket vissza lehessen vásárolni. 

    Elmondta, egy kormányváltás után arra is javaslatot tesznek, hogy vezessenek be egy, a föld tulajdonosának a földtől való távolságát, illetve a földbirtok méretét arányosan rögzítő adót, amely abba az irányba vinné a folyamatokat, hogy ezek a földek újra állami tulajdonba kerülhessenek.

    Beszámolt arról is, hogy mindaddig amíg ezt nem tudják megtenni, a témában indított népszavazási kezdeményezés jelent megoldást. Emlékeztetett: az MSZP kezdeményezését a PM is támogatja, azokhoz aláírásokat is gyűjtenek.

 

Budapest, 2016. április 9., szombat (MTI)

 

Párbeszéd: Veled!