Szabó Tímea
Megosztás
2018.6.14. |

Nagy Anikó egészségügyi államtitkár népegészségügyi cselekvési tervet és a kórházi fertőzések visszaszorítását ígéri, miközben a frissen benyújtott jövő évi költségvetésben nyoma sincs annak, hogy a kormány költene ezekre a problémákra a következő évben. A Párbeszéd szerint Kásler Miklós és államtitkárai teljesen alkalmatlanok a feladatuk ellátására.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a jogerős bírósági határozat ellenére a mai napig nem hozta nyilvánosságra a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos adatokat. Eközben kiderült, hogy jövőre csökkennek a népegészségügyi programokra szánt költségvetési források és sem a szakdolgozók, sem pedig mentősök nem számíthatnak béremelésekre. Ennek ellenére Kásler Miklós frissen kinevezett EMMI miniszter államtitkára rögtön hazugságokkal kezdik az új kormányzati ciklust.

Hazánkban Európában a legrosszabb arány a megelőzhető halálozások valamint a rákos megbetegedések okozta halálozások tekintetében. Itthon többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint autóbalesetben és az elmúlt nyolc évben évente több, mint 300 milliárd forintot vettek el az egészségügytől. A mellébeszélés helyett épp itt lenne az ideje, hogy a kormány a stadionépítések helyett az egészségügy rendbetételével foglalkozna.

Budapest, 2018. június 14. 
Szabó Tímea
a Párbeszéd frakcióvezetője, társelnök

 

Csatlakozz!