Megosztás
2013.6.13.

(Dorosz Dávid blogját a címre kattinva végigolvashatja.)

Az ügynökkérdésben 23 éve megy az elhallgatás, a sunnyogás. "Az én ügynököm jó ügynök, a tiéd egy kommunista áruló"- a Fidesz, az MSZP együtt játszották ezt a játékot. Ennek véget kell vetni: egy korszakváltó kormánynak rendeznie kell a kérdést.

2002 nyarában minden benne van, amivel szakítanunk kell a 2014-es kormányváltás után. Kezdődött a politikai nyár a D-209-es üggyel. Megtörtént az, amitől mindenki joggal tarthatott: egy múltját nem tisztázó politikai osztály bele szaladt  egy nagy pofonba. Így lett: Magyarország miniszterelnöke egy ügynök lett. Aki persze az elején tagadott. III/II-es ügyosztály lovagja volt ő, és ez oly annyira nem zavarta az MSZP-t és az SZDSZ-t (bár az utóbbi esetében voltak páran, akik a pártból kiléptek), hogy hatalomban tartották az SZT-tisztet. Meg is lett az eredménye: Medgyessy Péter bele kezdett 100 napos terveibe, az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ képviselői meg teljes erőből nyomták a gombokat. A program felemelkedést nem hozott, viszont a költségvetés fejreállítására nagyon jó volt. Ez egész vége az lett, hogy hazánk aztán a 2004-es uniós csatlakozással rögtön a kötelezettségszegési eljárásba landolt. Erre válaszul útjára indultak a megszorítások, ugrándozott a pannon puma, jött a leszakadás, és az elszegényedés. Mindennek tetejére jött rá a Fideszes kétharmad, aki maga embertelen, szegényeket elnyomó kormányzásával.

A 2004-ben megbuktatott Medgyessy Péter múltja Gyurcsányt Ferencet oly annyira nem zavarta anno, hogy az egykori állambiztonsági tisztet rögtön utazó nagykövetnek nevezte ki. Végül is, ki lehet erre a pozícióra alkalmasabb jelölt, mint egy ügynök.

Medgyessy még mindig aktív, a technokrata szakértelmiségi módjára rodeózza a televíziós csatornákat, a jobboldali fórumokon rendszeresen elmondja, hogy a 100 napos program mennyire jó, az utána lévők pedig mennyire rosszak voltak.



A jobboldali csatornákon természetesen nem feszegetik a D-209-es múltat. Miért is tennék, hiszen a Fidesz-KDNP folytatja a kádári, posztkommunista hagyományt és elzárja a múltat. Orbánék folyamatosan leszavazzák az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről szóló ellenzéki kezdeményezéseket – mi aláírásunkkal támogattuk. Tőlük nem lehet várni, hogy valaha igent nyomnak. Nem akarják kutathatóvá tenni a múltat, bevallani azt. Ezzel nincsenek egyedül.

Mert az elmúlt két évtized nem szólt másról, mint a sunnyogásról és a maszatolásról: mindenki rejtegette a maga ügynökeit, és szivárogtatással zsarolta a másikét. „Az én ügynököm jó ügynök volt, belülről bomlasztotta a rendszert, a tiéd egy mocskos kommunista áruló”- röpködtek a nagyívű gondolatok mindkét oldalról. Mindezt úgy, hogy a magát összehúzott szemöldökkel, kérlelhetetlen antikommunistának beállító Fidesz rendezvényeinek színpadán lényegében nosztalgia találkozót tarthatna az 1986-os MSZP KB.

Folytatás Dorosz Dávid blogján.