Megosztás
2015.3.24. |

Az álláskereső magyarok többsége ma nem kap pénzbeli támogatást az Orbán-rezsimtől. A Párbeszéd Magyarországért által kezdeményezett Alapjövedelem erre a tarthatatlan helyzetre is megoldást jelent, mivel bevezetése érdemi hozzájárulást jelentene a munkakeresés költségeihez, és ezáltal elősegítené a tartósan munkanélküliek elhelyezkedését.

 

Ma Magyarországon a nyilvántartott álláskeresők több mint fele ─ a mindössze három hónapig járó álláskeresési járadékon túl  ─ semmilyen pénzbeli támogatásban nem részesül. A PM azt kérdezi a Fidesz politikusaitól: kellett-e már úgy állást keresniük, hogy nem volt pénzük sem ételre, sem ruhára, sem utazási bérletre, sem internetre, sem hirdetési újságra? Ha még nem voltak ilyen helyzetben, el tudják-e képzelni akár egy pillanatra is, milyen súlyos lelki és anyagi teher állástalannak lenni manapság Magyarországon, és milyen keserű, reménytelen küzdelem éhesen, megfelelő ruházat és bérlet nélkül munkát keresni?

 

A PM többek között azért támogatja az Alapjövedelem bevezetését, mert az érdemi hozzájárulást jelent a munkakeresés és a munkába járás költségeihez. A krízishelyzetben lévő álláskeresők pénzbeli támogatás nélkül hagyása embertelen, ellenkezik a magyar gazdaság érdekeivel és a munkára ösztönzéssel is. 

 

Budapest, 2015. március 24.

 

PM Sajtó