Megosztás
2015.9.16. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint nemzetközi egyezményeket sértenek az új büntetőszabályok, és a röszkei tranzitban is folyamatosak a jogsértések.

 

A PM szerint az új menekülttörvény ellentétes a nemzetközi szerződésekkel: a Genfi Egyezmény 31. cikke tiltja a menekültek büntethetőségét, az igazságszolgáltatási garanciák hiánya az Emberi Jogok Európai Egyezményét és számos EU irányelvet sért.

A menekülteknek joguk van az anyanyelvük használatához és a megfelelő tájékoztatáshoz, ám ma ezt nem biztosítják a magyar törvények. A kiutasítás szabályai és a felfüggesztett szabadságvesztésre vonatkozó szabályozások pedig alkotmányos aggályokat vetnek fel. 

A gyakorlatban a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai szándékosan átverik a menekülteket, és olyan, magyar nyelvű papírokat íratnak alá velük, amelyek valótlan állításokat fogalmaznak meg.

A röszkei menekültügyi eljárások során további jogsértések tapasztalhatók: az előzetes meghallgatás kérdőívvel történik, a jegyzőkönyveket csak magyarul állítják ki, 10 perces interjúk alapján azonnal döntenek a menekültkérelmekről, míg a felülvizsgálati kérelmek elbírálása hónapokig tart, a várakozó tömegek pedig nem részesülnek ellátásban. 

A PM felkéri az ombudsmant, hogy vizsgálja ki a jogsértéseket, a nemzetközi szerződéseket sértő jogszabályok megsemmisítése érdekében pedig forduljon az Alkotmánybírósághoz.

 

Budapest, 2015. szeptember 16.

PM Sajtó